Trinaest država EU upozorava da vanredne mere ugrožavaju demokratske vrednosti
02.04.2020 Beograd

Trinaest država EU upozorava da vanredne mere ugrožavaju demokratske vrednosti

Trinaest država EU upozorava da vanredne mere ugrožavaju demokratske vrednosti Foto: Beta/Branislav Božić
Trinaest zemalja Evropske unije izrazilo je zabrinutost da bi vanredne mere koje su zbog pandemije usvojile neke zemlje Unije, mogle da ugroze načela demokratije i osnovne evropske vrednosti.

Te zemlje su u zajedničkom saopštenju ocenile da u uslovima pandemije članice EU imaju pravo da uvode vanredne mere kako bi zaštitile svoje građane, ali da one treba da budu ograničene, primerene i privremene i ne treba da ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu medija.

"Moramo zajedno da prebrodimo krizu i da na tom putu zajedno očuvamo naše evropske principe i vrednosti", navele su u saopštenju Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemačka, Portugal, Španija i Švedska.

"U ovoj nezapamćenoj situaciji države članice imaju pravo da usvajaju vanredne mere kako bi zaštitile svoje građane i prevazišle krizu. Mi smo, ipak, duboko zabrinuti zbog rizika kršenja načela vladavine prava, demokratije i temeljnih prava koji nastaje usvajanjem određenih vanrednih mera", navodi se u saopštenju koje je u ime tih 13 zemalja EU 1. aprila objavilo holandsko Ministarstvo inostranih poslova.

"Vanredne mere trebalo bi da budu ograničene na ono što je zaista neophodno, proporcionalne i po svojoj prirodi privremene, predmet redovnog nadzora, i da poštuju navedena načela i obaveze koje proističu iz međunarodnog prava. One ne treba da ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu štampe", piše u saopštenju.

Uz zaključak da moraju zajedno prevazići krizu i očuvati evropske pricipe i vrednosti, zemlje EU su naglasile da podržavaju inicijativu Evropske komisije da prati vanredne mere i njihovo sprovođenje kako bi se obezbedilo očuvanje osvnovnih vrednosti Unije, i pozvale Savet za opšte poslove (GAC) EU da se pozabavi tim pitanjem kada to bude moguće.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side