02.01.2020 Istanbul

Turska privela sedmoro u istrazi o bekstvu Karlosa Gona

Turska privela sedmoro u istrazi o bekstvu Karlosa Gona Foto: Beta/AP/Yuki Sato/Kyodo News
Turske vlasti privele su sedmoro osoba u okviru istrage o tome kako je bivši generalni direktor Reno-Nisana Karlos Gon, koji je pobegao iz kućnog pritvora u Japanu, uspeo da stigne u Liban preko Istanbula, javljaju danas turski mediji.

Državna agencija Anadolija javlja da je tih sedmoro osoba osumnjičeno da su pomogle Gonu. Televizija NTV je javila da je istragu pokrenulo tursko ministarstvo unutrašnjih poslova a novinska agencija DHA navodi da su privedena četiri pilota, direktor kargo kompanije i dva aerodromska službenika.

Nejasno je kako je Gon, koji je bio u kućnom pritvoru i čekao suđenje za optužbe za finansijske malverzacije i iznevereno poverenje, uspeo da izbegne nadzor pod kojim je bio u Japanu i pojavi se u Libanu.

Ranije su japanski mediji javili da nije bilo zvaničnih podataka o Gonovom izlasku iz zemlje ali da je jedan privatni avion poleteo sa regionalnog aerodroma za Tursku.

Libanske vlasti su saopštile da je on ušao u zemlju legalno i da nije bilo razloga da se preduzme bilo šta protiv njega.

Gon, koji ima francusko, libansko i brazilsko državljanstvo uoči Nove godine pobegao je u Liban, a njegovi japanski advokati su rekli da nisu znali ništa o njegovom bekstvu i da su kod njih bili svi njegovi pasoši.

U utorak je Gon potvrdio da se nalazi u Libanu i u saopštenju rekao da je japanski pravni sistem nepravedan i da želi da izbegne "politički progon".

Japanska javna televizija HNK TV je javila danas, bez navođenja izvora, da je Gon imao dva francuska pasoša.

Sumnja se da je za bekstvo Gon iznajmio privatni avion koji je poleteo sa zapadnog japanskog aerodroma Kansai. Avion tog tipa je poleteo 29. decembra uveče sa tog aerodroma u pravcu Istanbula, javili su japanski mediji. Gon je prema uslovima kućnog pritvora imao prava da se kreće unutar Japana.

Prema turskom listu Hurijet, sumnja se da je Gon sleteo na aerodrom Ataturk, koji je sada zatvoren za komercijalne letove ali ga još koriste privatni avioni, i da je odatle ubrzo posle sletanja poleteo za Liban drugim privatnim avionom.

Japanski tužioci danas su pretresli Gonov tokijski stan. Japanski mediji prikazali su kako istražitelji ulaze u njegov dom, koji je bio Gonovo treće boravište u Tokiju od kada je prvi put uhapšen pre godinu dana. Vlasti su do sada pretresli sve te stanove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side