11.02.2018 Istanbul

Turska prokurdska stranka HDP izabrala nove lidere

Turska prokurdska stranka HDP izabrala nove lidere Foto: Pixabay
Turska opoziciona Narodna demokratska partija (HDP), naklonjena kurdskoj manjini, izabrala je danas nove kopredsednike stranke nakon što je dosadašnji lider Selahatin Demirtas uhapšen.

HDP koja je druga najveća opoziciona stranka u Turskoj, jednoglasno je na današnjem kongresu u Ankari izabrala poslanika Pervina Buldana i Sezaj Temelija za kopredsednike partije umesto Demirtasa i Serpil Kemalbej.

Kongres HDP je održan uz pojačane mere bezbednosti posle povlačenja Selahatina Demirtasa s čela stranke.

On je od novembra 2016. godine u zatvoru gde čeka suđenje po optužbi za terorizam i povezanost s kurdskim pobunjenicima, što negira.

Turska je u petak izdala nalog za hapšenje Serpil Kemalbej zbog njenog protivljenja turskoj ofanzivi na kurdsku enklavu Afrin na severu Sirije. Ona je još na slobodi i govorila je na današnjem Kongresu.

Kemalbej je u maju 2017. godine izabrana za kopredsednicu HDP umesto Figen Jiksekdag, koja je uhapšena po sličnim optužbama kao Demirtas pošto joj je oduzet poslanički mandat.

Uz njih dvoje, još sedam poslanika HDP uhapšeno je od uvođenja vanrednog stanja u Turskoj, posle neuspelog državnog udara jula 2016. godine.


autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side