24.08.2019 | 13:31h ► 14:35h Bijaric

Tusk: EU će uzvratiti ako SAD uvedu porez na francusko vino

Tusk: EU će uzvratiti ako SAD uvedu porez na francusko vino Foto: Beta/AP/Markus Schreiber
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da će EU uzvratiti ako američki predsednik uvede nove carine na francusko vino kao odgovor na poreze na američke tehnološke gigante.

Na konferenciji za novinare u Bijaricu, na jugu Francuske pre početka samita G7 Tusk je rekao da je poslednja stvar koja je potrebna Evropskoj uniji konfrontacija sa SAD, njenim najboljim saveznikom, ali da Francuska može da računa na vernost Unije kada se radi o jednim od njenih najvrednijih izvoza.

"Štitiću francusko vino sa iskrenom odlučnošću. Ako SAD uvedu carine, onda će EU uzvratiti na istom nivou", rekao je Tusk, prenosi Frans pres.

Kako navodi AP Tusk je rekao da će ovogodišnji samit G7 biti "neuobičajeno težak". On je posebno upozorio na trgovinske ratove, navodeći da oni mogu da dovedu do globalne recesije.

Kao druge pretnje naveo je klimatske promene i tehnologiju koja se razvija brže nego mogućnosti da se reguliše.

Tusk je upozorio da bi ovo mogao da bude poslednji trenutak da se povrati jedinstvo među zemljama G7.

Pred polazak u Francusku na samit Tamp je zapretio uzvratnim merama Francuskoj zbog uvođenje poreza američkim tehnološkim gigantima.

"Ne želim da Francuska uvede takse našim kompanijama, to je jako nepravedno. Ako (Francuzi) to urade mi ćemo uvesti carine na njihova vina. Carine kakve nisu do sada videli", rekao je Tramp.

 

Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ako se ne ugase požari u Amazoniji.

"Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura (...) ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk pre početka samita G7 u Bijaricu.

Šumski požari koji su zahvatili velike delove Amazonije jedna su od ključnih tema samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja. Istovremeno, sa svih strana stižu apeli da se prašuma spasi.

Francuski predsednik Emanuel Makron je juče optužio brazilskog lidera Žaira Bolsonara da je lagao kada je obećavao mere u korist životne sredine i rekao da u trenutnoj situaciji Francuska neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini s Merkosurom.

Sporazum EU s blokom koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj potpisan je krajem juna posle 20 godina pregovaranja a njegovi najveći kritičari su poljoprivrednici i ekolozi.

Francuska je ratifikaciju sporazuma uslovila time da Brazil poštuje određene ekološke obaveze o kojima se razgovaralo na samitu G20 u Osaki. Brazil je član G20.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side