Tusk neuveren novim britanskim predlozima za Bregzit ali otvoren za pregovore
03.10.2019 Brisel

Tusk neuveren novim britanskim predlozima za Bregzit ali otvoren za pregovore

Tusk neuveren novim britanskim predlozima za Bregzit ali otvoren za pregovore Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da je i dalje neuveren novim britanskim predlozima za rešenje blokiranih pregovora o Bregzitu, ali da ostaje otvoren za pregovore.

U Tviter poruci Tusk je napisao da je danas imao dva telefonska poziva u vezi Bregzita, prvo sa Dablinom, i zatim za Londonom. 

"Moja poruka premijeru Irske Leu Varadkaru je da smo mi u punoj meri iza Irske, a moja poruka britanskom premijeru Borisu Džonsonu je da smo otvoreni ali i dalje neubeđeni", napisao je Tusk. 

Glavni kamen spoticanja između Velike Britanije i EU je oko takozvanog bekstopa, mere koja treba da osigura slobodan protok robe i ljudi između Irske, članice EU, i Severne Irske, britanske pokrajine posle izlaska Britanije iz EU.

Irski premijer Varadkar je skeptičan prema predlozima Borisa Džonsona koji treba da budu osnova za sporazum o razlazu Britanije i EU na kraju ovog meseca. 

Džonson je juče dao novi predlog za sporazum o Bregzitu. Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra ukoliko ne bude tražila još jedno produženje i ono bude odobreno. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side