03.10.2019 Brisel

Tusk neuveren novim britanskim predlozima za Bregzit ali otvoren za pregovore

Tusk neuveren novim britanskim predlozima za Bregzit ali otvoren za pregovore Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da je i dalje neuveren novim britanskim predlozima za rešenje blokiranih pregovora o Bregzitu, ali da ostaje otvoren za pregovore.

U Tviter poruci Tusk je napisao da je danas imao dva telefonska poziva u vezi Bregzita, prvo sa Dablinom, i zatim za Londonom. 

"Moja poruka premijeru Irske Leu Varadkaru je da smo mi u punoj meri iza Irske, a moja poruka britanskom premijeru Borisu Džonsonu je da smo otvoreni ali i dalje neubeđeni", napisao je Tusk. 

Glavni kamen spoticanja između Velike Britanije i EU je oko takozvanog bekstopa, mere koja treba da osigura slobodan protok robe i ljudi između Irske, članice EU, i Severne Irske, britanske pokrajine posle izlaska Britanije iz EU.

Irski premijer Varadkar je skeptičan prema predlozima Borisa Džonsona koji treba da budu osnova za sporazum o razlazu Britanije i EU na kraju ovog meseca. 

Džonson je juče dao novi predlog za sporazum o Bregzitu. Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra ukoliko ne bude tražila još jedno produženje i ono bude odobreno. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side