22.07.2019 Varšava

Tusk optužio poljske vlasti za homofobne izgrede na Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku

Tusk optužio poljske vlasti za homofobne izgrede na Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku Foto: PrtSc
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk optužio je poljske vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda za homofobne izgrede huligana protiv Marša ravnopravnosti u Bjalistoku u subotu i pozvao sve Poljake da kažu dosta nasilju.

"Huligani, antisemiti, homofobija. Ništa novo. Tragedija je vlast koja je njihov pokrovitelj. Svi pristojni Poljaci, bez obzira na poglede, moraju da kažu: dosta nasilja", poručio je Tusk na Tviteru povodom napada fudbalskih huligana na prvu gej paradu u tom gradu na istoku Poljske.

Poljska policija morala je u subotu zbog napada na mirni i legalno najavljeni marš da interveniše biber sprejom i šok bombama protiv huligana koji su na učesnike Marša i policiju bacali kamenice, cigle, flaše, petarde i trula jaja.

Iako su održavanje Marša ravnopravnosti osudili lokalni velikodostojnici i Poljske pravoslavne crkve i Poljske katoličke crkve, nakon izgreda u kojima su povređene najmanje četiri osobe a do sada privredeno 25 izgrednika, dok druge uz pomoć javnosti policija na osnovu snimaka traži, Episkopat Poljske katoličke crkve kategorično je, za razliku od lokalnih velikodostojnika, osudio napade i stao uz Marš i LGBT manjinu.

"Nasilje i prezir ne mogu imati ni u kom slučaju opravdanja niti se mogu prihvatiti. Treba nedvosmisleno izraziti osudu takvih činova agresije kakvi su se ;desili u Bjalistoku tokom Marša ravnopravnosti. Svaki oblik agresije je protiv učenja Isusa. Svaki čovek ima pravo na poštovanje, bez obzira na svoje poglede", preneo je osudu izgreda portparol Konferencije Episkopata Poljske katoličke crkve Pavel Ritel-Andrianjik.

Portparol je podsetio tokom vikenda i na upozorenje nadbiskupa Stanjislava Gadeckog u ime Episkopata nekoliko dana pred Marš ravnopravnosti da te osobe nisu prvenstveno homoseksualci, lezbejke, biseksualci ili tranšeksualci.

"Oni su pre svega naša braća i sestre za koje je Isus položio svoj život i koje on želi da dovede do spasenja", poručio je predvodnik Episkopata Poljske katoličke crkve.

Poljska ministarka unutrašnjih poslova Elžbjeta Vitek a takođe i Glavna komanda poljske policije saopštili su posle marša da će policija kazniti vinovnike izgreda i da policija ne gleda na to kakve poglede na svet ima ko, već da štiti sve građane a kažnjava one koji krše zakone.

Ministar prosvete Darijuš Pjontkovski zatražio je, međutim, da se ubuduće u Poljskoj ne održavaju nikakvi marševi ravnopravnosti i gej parade jer samo njihovo održavanje izaziva izgrede.

"Takva vrsta parada koje organizuju krugovi koji nastoje da forsiraju nestandardno seksualno ponašanje izazivaju ogroman otpor ne samo u Podlaskom vojvodstvu već i u drugim delovima Poljske. U vezi s tim treba razmotriti da li da se ubuduće takve manifestacije uopšte organizuju", kazao je povodom izgreda poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Pjontkovski.

Ministar prosvete izrazio je žaljenje što gradonačelnik Bjalistoka Tadeuš Truskolaski nije zabranio Marš jer je, kako je kazao, pravo na bezbednost građana daleko važnije od prava na okupljanje.

"Pohodi tog tipa izazivaju nerede i mogu da budu povod za ugrožavanje mnogo građana koji se tu zateknu" kazao je poljski ministar prosvete.

Poljska ujedinjena levica zbog izgreda u Bjalistoku za koje, kao i predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, krivi vladajuće konzervativce Jaroslava Kačinjskog i njihovo koketiranje sa radikalnim nacionalistima i fudbalskim huliganima od dolaska na vlast 2015. godine, organizuje u subotu 27. jula Marš protiv nasilja.

"U Bjalistoku se desilo nešto jako, jako loše. Videli smo scene nasilja na ulicama grada, nevini ljudi, učesnici Marša ravnopravnosti bili su žrtve nasilja, vređanja, na ulicama Bjalistoka lov na ljude. Kada se u javnom životu pojavi nasilje postoje samo dve strane i može da se stane ili uz one koji tuku ili one koje tuku. Poljska je naša zajednička zemlja. Svi imamo pravo na mirno demonstriranje, svi imamo pravo da govorimo o svojim ;pogledima, svi imamo pravo da se osećamo kao kod kuće", kazao je jedan od lidera Levice zajedno Adrijan Zandberg.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side