16.01.2020 | 19:11h ► 21:35h Vašington

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa nastavlja se u Senatu u utorak

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa nastavlja se u Senatu u utorak Foto: Beta, AP
Proces o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa nastaviće se u utorak u 13.00 po lokalnom vremenu, objavio je danas vođa republikanske većine u američkom Senatu Mič Makonel.

Tada će početi suštinska rasprava.

Danas su američki senatori položili zakletvu pred predsednikom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom u prvom činu ovog procesa.

Proces opoziva predsednika Trampa u Senatu je danas zvanično počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, javio je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Ta rezolucija će imati ulogu "optužnice" u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa. Pošto je danas naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je zvanično prihvatio, a u nastavku je usledilo polaganje zakletvi predsedavajućeg sudije i porotnika.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side