U bombaškom napadu u Tajlandu povredjeno najmanje 20 osoba
17.03.2020 Beograd

U bombaškom napadu u Tajlandu povredjeno najmanje 20 osoba

U bombaškom napadu u Tajlandu povredjeno najmanje 20 osoba Foto: AP
Najmanje 20 ljudi je povređeno u bombaškom napadu na pobunjenom jugu Tajlanda, u momentu kada se stotine lokalnih zvaničnika i muslimanskih sveštenika okupilo u prostorijama vlade kako bi raspravljali o borbi protiv novog korona virusa.

Administrativni centar južnih pograničnih provincija u glavnom gradu provincije Jala koordinira vladinu politiku u regionu gde je pobuna muslimanskih separatista od 2004. godine odvela u smrt skoro 7.000 civila, vojnika, vladinih radnika i pobunjenika. 

Tri najjužnije provincije Tajlanda  jedine su većinski muslimanske u preovlađujuće budističkom Tajlandu. 

Na snimku video nadzora može se videti kako bombaš parkira kamionet ispred kancelarije i postavlja još jedan eksplozivni uređaj na sredini puta pre nego što je pobegao sa lica mesta, saopštila je policija provincije Jala. 

Eksplozija na putu privukla je pažnju učesnika sastanka koji su izašli da vide šta se dogodilo, posle čega je kamionet dignut u vazduh. 

Iz policije su rekli da je obezbeđenje primetilo kamionet i uputilo sve koji su izašli posle prve eksplozije, da ne prilaze vozilu. 

Dve eksplozije, od kojih prva slabija privuče pažnju i namami obezbeđenje da priđe, česta je taktika koju primenjuju separatisti. 

Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad. 

U novembru prošle godine, koordinisani napad u Jali ubio je 15 pripadnika obezbeđenja, prvenstveno slabo naoružanih volontera koji brane sela, što je najveći broj poginulih na strani vlade u jednom danu od kada je pobuna počela. 

Činilo se da je napravljen napredak u januaru ove godine, kada su zvaničnici Tajlanda održali prvi formalni sastanak sa muslimanskim separatistima sa juga zemlje posle više godina. Ništa međutim još nije postignuto osim dogovora o okviru i uslovima pod kojima će razgovarati.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side