30.01.2013 Harare

U državnoj blagajni Zimbabvea ostalo 217 dolara

U državnoj blagajni Zimbabvea ostalo 217 dolara
Zimbabve se nalazi u finasijskom kolapsu, a u državnoj kasi je preostalo svega 217 dolara, obelodanio je ministar finansija te zemlje Tendej Biti.

Tolika suma je, prema rečima Bitija, ostala u državnoj blagajni nakon što su isplaćene plate državnim službenicima. Ministar je dodao da neki od tih činovnika imaju znatno više novca nego što ga trenutno ima u trezoru zemlje.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početom protekle decenije, kada je predsednik te afričke države Robert Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili poreklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad poverenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji, prenosi agencija AFP.

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva od stranih turista, a zbog opšteg privrednog kolapsa ta zemlja je, posle razorne hiperinflacije u 2009. godini, prestala da koristi sopstvenu valutu i prešla na dolar.

Uprkos izvesnom poboljšanju ekonomske situacije u toku prošle godine, ekonomija Zimbabvea je, prema oceni eksperata, još u vrlo lošem stanju, a uslovi poslovanja su otežani usled bitno umanjene likvidnosti, nestabilnosti u snabdevanju električnom energijom i nedostatka radne snage.

Dražavni budžet Zimbabvea za ovu godinu utvrđen je, inače, na sumu od 3,8 milijardi dolara, a prema oceni ekonomista zemlja bi trebalo da ostvari petoprocentni privredni rast. Ministar finansija je, međutim, ukazao da će Harare obratiti drugim državama za finansijsku pomoć.

Dobri poznavaoci ekonomske situacije u Zembabveu navode da u zemlji sada oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, a veliki farmi koje su ranije oduzete evropskim zemljoposednicima je potpuno zapušten.

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side