Francuska usvojila zakon o vanrednoj sanitarnoj situaciji
22.03.2020 | 18:42h ► 21:30h Pariz

Francuska usvojila zakon o vanrednoj sanitarnoj situaciji

Francuska usvojila zakon o vanrednoj sanitarnoj situaciji Foto: Beta / AP
Francuski parlament večeras je usvojio predlog zakona o uvođenju vanredne sanitarne situacije tokom dva meseca zbog epidemije korona virusa.

Prema poslednjim podacima, u toj zemlji je hospitalizovano 7.240 osoba zaraženih virusom COVID-19, od kojih su 674 preminule.

Poslanici su glasali dizanjem ruke u gotovo praznoj sali. Pre toga je predlog zakona usvojio gornji dom parlamenta, Senat.

Vanredna sanitarna situacija kojom se između ostalog ograničava sloboda kretanja, trajaće dva meseca, a stupa na snagu čim zakon bude objavljen u Službenom glasniku.

Zakon takođe daje ovlašćenja Vladi da uredbama preduzme niz mera za podršku preduzećima. Tim zakonom je potvrđena ranija odluka o odlaganju drugog kruga lokalnih izbora u Francuskoj. Prvi krug je održan 15. marta.

Francuske vlasti su 17. marta stavile celu zemlju u karantin. Izlazak iz kuće je jedino moguć uz potvrdu za pravdanje kretanja, a od danas su pooštrene novčane kazne za nepoštovanje tih mera.

 

U Francuskoj pooštrene novčane kazne za nepoštovanje karantina

Francuske vlasti pooštrile su kazne za nepoštovanje karantina tako da će kazna od 135 evra iznositi 1.500 evra u slučaju da građanin ponovo prekrši mere u roku od 15 dana, dok će za nekoliko uzastopnih prekršaja tokom mesec dana biti izrečena kazna od 3.700 evra i do šest meseci zatvora, preneli su danas francuski mediji.

Francuske vlasti su 17. marta stavile celu zemlju u karantin, a izlazak iz kuće je jedino moguć uz potvrdu za pravdanje kretanja. Dokument mora da bude potpisan i sa datumom.

Kretanje je u Francuskoj ograničeno na odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izlazak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Ministar zdravlja Olivije Veran izjavio je danas da je prijavljen prvi smrtni slučaj od korona virusa kod lekara.

U Francuskoj su od korona virusa preminule 562 osobe.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side