17.07.2019 Jerusalim

U Izraelu izbili požari zbog ekstremno visokih temperatura

U Izraelu izbili požari zbog ekstremno visokih temperatura Foto: pixabay
Požari su danas popodne izbili na nekoliko mesta širom Izraela u vreme kada su temperature u nekim područjima premašile 40 stepeni Celzijusa.

Vatra besni u području Haife na severu i Or Jehuda u centralnom Izraelu, kao i Beit Šemešu i arapskom gradu Barta, Modinu, Petah Tikvi, Kfar Savi i Kfar Joni i Ašdodu i više kuća je zahvaćeno požarom.

Hiljade stanovnika je evakuisano i ulazak u neke delove zemlje je blokiran. Vatrogasci su pozvani da prekinu odmore i uz pratnju protivpožarnih aviona su raspoređeni u tim područjima.

Toplotni talas je prouzrokovao da temperature porastu na 39 stepeni Celzijusa u Tel Aivivu u centralnom delu Izraela, a u Tiberijasu na severu su dostigle 41 stepen, dok je na jugu u Ejlatu na Crvenom moru stepen više, javljaju izraelski mediji.

Ministarstvo zdravlja je u saopštenju apelovalo na javnost, posebno starije ljude i one koji pate od hroničnih bolesti da izbegacaju sunce, izloženost toploti i nepotrebnom fizičkom naporu.

Meteorološka kompanija Meteo-Tek je najvila da će toplotni talas kratko trajati, a da je rezultat sistema visokog atmosferskog pritiska koji se kreće iz Egipta na teritoriju Izraela.

Uprkos takvoj vrućini nebo je prekriveno oblacima i očekuje se da kasnije tokom popodneva temperature postepeno snize, a vlažnost poraste.

Vatrogasne i spasilačke službe su zabranile paljenje vatre na otvorenom gde snažni vetrovi mogu da prozrukuju širenje požara van kontrole na okolne šume.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side