21.11.2018 Sana

U Jemenu od gladi umrlo najmanje 85.000 dece do pet godina

U Jemenu od gladi umrlo najmanje 85.000 dece do pet godina Foto: Beta/AP/Hani Mohammed
Međunarodna humanitarna organizacija "Sejv d čildren" (Save the Children) procenjuje da je umro veliki broj, moguće i 850.000, dece mlađe od pet godina od neuhranjenosti tokom tri godine rata u Jemenu.


Organizacija je navela danas da je to "konzervativna" procena zasnovana na prosečnim stopama smrtnosti za akutnu neuhranjenost koja, prema Ujedinjenim nacijama (UN) pogađa više od 1,3 miliona dece u Jemenu od kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih Huti pobunjenika u martu 2015. godine.

Ne samo što deca ginu u bombardovanju, nego još više njih umiru od gladi - "a to se potpuno može izbeći", rekao je direktor organizacije "Save the Children" u Jemenu Tamer Kirolos i dodao da se deca koja ovako umiru neizmerno muče.

Rat u Jemenu izazvao je najtežu humanitarnu krizu na svetu a Ujedinjene nacije upozorile su prošlog meseca da je i do 14 miliona Jemenaca na ivici gladi. UN pokušava da oživi pregovore o okončanju trogodišnjeg rata u toj zemlji.

Najmanje 6.800 civila je ubijeno a 10.700 je povređeno u tom ratu prema nalazima UN. Zbog borbi i delimične blokade zemlje za 22 miliona ljudi je potrebna humanitarna pomoć.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side