01.01.2020 Kabul

U napada talibana u Avganistanu stradalo 28 pripadnika snaga bezbednosti

U napada talibana u Avganistanu stradalo 28 pripadnika snaga bezbednosti Foto: Beta, AP
U talibanskom napadu na severu Avganistana stradalo je 28 pripadnika snaga bezbednosti, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA) na engleskom jeziku.

Uprkos lošem vremenu, talibani su tokom protekle nedelje organizovali skoro svakodnevne napade u severnim i severoistočnim provincijama Avganistana, usmrtivši oko 100 pripadnika snaga bezbednosti.

Avganistanski zvaničnik koji je zahtevao anonimnost rekao je za VOA da je bezbednosna ispostava na severu provincije Kunduz bila objekat velikog pobunjeničkog napada u kome je 13 pripadnika provladinih snaga poginulo.

Savet člana pokrajine Favzai Eftali potvrdio je vest o žrtvama avganistanskih snaga i dodao da ima nekoliko povređenih.

Još 15 pripadnika snaga ubijeno je u susednim provincijama.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izjavio je da je tokom napada u tri provincije ubijeno 50 pripadnika vladinih snaga. Talibanski pobunjenici često preuveličavaju broj žrtava.

Avganistansko Ministarstvo odbrane je, sa svoje strane, saopštilo da je u vazdušnim napadima i kopnenim operacijama u nekoliko provincija ubijeno nekoliko desetina talibana.

Trenutno su prekinuti pregovori između talibana i američkih zvaničnika o povlačenju američkih vojnih snaga iz Avganistana, posle napada talibana na vojnu bazu početkom decembra.

Američki mediji preneli su ranije da SAD zahtevaju primirje pre potpisivanja mirovnog sporazuma koji bi Vašingtonu omogućio da vrati u domovinu vojnike iz Avganistana i okonča 18-godišnji vojni angažman u toj zemlji, najduži u američkoj istoriji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side