18.07.2018 Vašington

U SAD rasprava posle Trampove izjave o Crnoj Gori

U SAD rasprava posle Trampove izjave o Crnoj Gori Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp danas se suočava s novom raspravom nakon što je Crnu Goru označio "vrlo malom zemljom" čiji su stanovnici "vrlo agresivni", dovodeći u pitanje princip uzajamne obrane unutar NATO.

Trampova izjava izazvala je kritike i njegovih republikanaca koji su ga već kritikovali zbog, kako smatraju, blagog stava prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na nedavnom sastanku u Helsinkiju.

"Napadajući Crnu Goru i dovodeći u pitanje naše obaveze unutar NATO, predsednik je upravo naseo na Putinovu igru", ocenio je republikanski senator Džon Mekejn.

"Crnogorski narod je hrabro pružio otpor pritisku Putinove Rusije da bi se uključio u demokratiju, a Senat je sa 97 glasova za i dva protiv podržao prijem te zemlje u NATO", rekao je Mekejn koji je juče žestoko kritikovao Trampovu izjavu u Helsinkiju posle sastanka s Putinom.

Bivši američki ambasador u NATO Nikolas Berns ocenio je večeras da je Tramp takvom izjavom pokrenuo sumnju da bi SAD, pod njegovim mandatom, mogle da odbiju pomoć saveznicima. "To je poklon Putinu", dodao je Berns.

"Voleo bih da kažem da je Tramp predvidiv, ali nikada ne bih pomislio da bi mogao da predstavi Crnu Goru kao glavnu pretnju za mir u svetu", ocenio je Tomas Rajt, stručnjak iz kompanije Brukings.

Tramp je u izjavi novinaru Takeru Karlsonu kanala Foks njuz (Fox News) emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

"Ako bi, na primer, Crna Gora bila napadnuta, zašto bi moj sin išao tamo da je brani", pitao je američki novinar Trampa koji je odgovorio da se i sam isto zapitao.

"Razumem šta mi kažete, postavio sam isto pitanje... Crna Gora je vrlo mala zemlja s ljudima veoma jakim i veoma agresivnim", rekao je Tramp i dodao da bi ta "agresivnost mogla da izazove Treći svetski rat" ako bi ostale članice NATO morale da intervenišu.

Prema Članu 5 Povelje NATO, napad na jednu zemlju članicu smatra se napadom na sve članice i predviđena je uzajamna pomoć i zaštita. Taj član je samo jednom pomenut, posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side