Ublažena kritika plana SAD za Bliski istok u nacrtu rezolucije SB UN
10.02.2020 Ujedinjene nacije

Ublažena kritika plana SAD za Bliski istok u nacrtu rezolucije SB UN

Ublažena kritika plana SAD za Bliski istok u nacrtu rezolucije SB UN Foto: Pixabay
U prerađenom nacrtu palestinske rezolucije izbačena je prvobitna osuda plana predsednika SAD Donalda Trampa za rešenje bliskoistočnog sukoba pred sutrašnje glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U kopiji do koje došao Frans pres ne pominju se SAD po imenu, kao autor plana i kritike su blaže nego u originalu.

Do promena je došlo pre glasanja kojem će prisustvovati predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Tunis je ovih dana iznenada otpustio svog ambasadora u UN Mocefa Batija uz objašnjenje da se nije konsultovao sa svojim ministarstvom spoljnih oslova o pitanjima u vezi sa mirovnim planom. ;To se smatra znakom pritiska.

Diplomatski izvori su naveli da se predsednik Tunisa Kais Sajed brine da će podrška ambasadora Palestincima naneti štetu odnosima te zemlje sa SAD.

Trampov visoki savetnik, i zet, Džared Kušner objasnio je plan SB UN na brifingu u četvrtak.

Planom se predviđa da glavni palestinski grad bude u predgrađu Jerusalima, a ne u istočnom Jeruslimu i dozvoljava Izraelu da anektira više od 130 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i dolinu Jordan.

Palestinci, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje su u potpunosti odbacili taj dokument.

U nedelju je to isto učinila i Afrička unija i predsedavajući Musa Faki Mahamat je rekao na samitu afričkih lidera u Adis Abebi da je plan "pogazio prava palestinskog naroda".

U prvobitnom nacrtu rezolucije koji su predstavili Indonezija i Tunis u utorak prošle sedmice je ocenjeno da plan SAD "krši međunarodno pravo i međunarodno podržane preporuke za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja izraelsko palestinskog sukoba".

U najnovijoj verziji se navodi da inicijativa SAD "odstupa od međunarodno podržanih preporuka i parametara za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja sukoba, kako je navedeno u relevantnim rezolucijama UN".

U nacrtu se više ne poziva na međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku što je moguće pre, već se podseća da je takav poziv upućen u rezoluciji UN iz 2008. godine.

Uz to se dodaje da se "osuđujuju svi akti nasilja protiv civila, uključujući akte terora, kao i akte provokacije, huškanja i uništenja".

Uprkos blažem tonu nejasno je da li će najnovija verzija biti dovoljna da se izbegne veto SAD kada se sutra bude glasalo.

U nacrtu se i dalje osuduju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim i potvrđuje potreba da se očuvaju granične linije iz 1967. godine.

Abas će posle glasanja održati konfereciju za novinare u Njujorku sa bivšim premijerom Izraela Ehudom Olmertom, najavila je palestinska misija u UN.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side