Ukrajinska ministarka se dobrovoljno pridružila karantinu putnika iz Kine
21.02.2020 Kijev

Ukrajinska ministarka se dobrovoljno pridružila karantinu putnika iz Kine

Ukrajinska ministarka se dobrovoljno pridružila karantinu putnika iz Kine Foto: Beta, AP
Ukrajinska ministarka zdravlja Zorijana Skaletska odlučila je da se pridruži putnicima koji su iz Kine vraćeni u zemlju i stavljeni u karantin zbog novog koronavirusa, pošto je njihov dolazak izazvao paniku i nasilje meštana gradića gde su smešteni.

"Stalno ponavljamo da je Ukrajina Evropa", rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski koji je osudio nasilje. "Juče na trenutke je izgledalo nažalost kao da smo u Evropi Srednjeg veka", dodao je on.

Stanovnici gradića Novi Sanžari juče su se sukobili sa pripadnicima snaga bezbednosti jer je grupa njih blokirala put u nadi da spreči prolazak autobusa sa putnicima prema vojnoj bolnici gde su prebačeni u preventivni karantin.

"Odlučila sam da se priključim tim ljudima. Provešću 14 dana sa njima u istoj zgradi i pod istim uslovima. Nadam se da će moje prisustvo smiriti meštane Novog Sanžarija kao i ostatak zemlje", rekla je ministarka.

Policija je juče morala da traži pojačanje zbog blokade i nasilja. U tim neredima je povređeno devet policajaca i jedan demonstrant, dok su uhapšene 24 osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pojačalo bezbednost u gradu od oko 10.000 stanovnika i dodalo da oko 400 policajaca patrolira oko vojne bolnice.

Iz Vuhana, gde je izbila epidemija virusne upale pluća vraćeno je 45 Ukrajinaca i 27 drugih državljana. Ministarstvo zdravlja je navelo da niko od njih nema simptome bolesti.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side