UN pozvale Rusiju i SAD na pregovore za završetak rata u Siriji
18.05.2020 Beograd

UN pozvale Rusiju i SAD na pregovore za završetak rata u Siriji

UN pozvale Rusiju i SAD na pregovore za završetak rata u Siriji Foto: Beta/AP/Ghaith Alsayed
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju pozvao je danas Rusiju i SAD na razgovore kako bi se završio rat koji traje duže od devet godina, rekavši da bi dve velike sile mogle da odigraju "ključnu ulogu".


Ohrabrenje Geira Pedersena Moskvi i Vashingtonu da preuzmu vodeću ulogu njegov je prvi javni apel rivalskim silama na suprotnim stranama sukoba - Rusiji koja je bila ključni oslonac sirijskog predsednika Bašara Asada i Sjedinjenim Državama koje podržavaju opoziciju.

Pedersen je danas u Savetu Bezbednosti UN rekao da tri zemlje imaju vodeću ulogu u postizanju primirja u Siriji - Rusija i Iran kao Asadovi saveznici, i Turska koja podržava opoziciju, "takođe ključni igrači."

On je rekao da su predstavnici sirijske vlade, opozicije i civilnog društva, koji bi trebalo da izrade novi ustav za tu zemlju, ali i 15 država saveta takođe ključni igrači.

Pedersen je rekao da je poslednjih decenija bilo previše izgubljenih prilika da se iz sukoba pređe na političke pregovore, a "te propuštene prilike pratilo je ponovno nasilje i učvršćivanje pozicija lokalnih i međunarodnih aktera".

"Ne smemo ponavljati ovaj obrazac", upozorio je specijalni izaslanik UN.

Pedersen je rekao da uprkos tome što se intenzitet sukoba malo smanjio, postoji zabrinutost da bi mogao da eskalira u svakom trenutku, i dodao da je duboko razočaran što politički proces nije doneo realni boljitak za sirijski narod.

"Preovladava osećaj da je međunarodna konkurencija izraženija od saradnje, a Sirijci plaćaju cenu", rekao je on na sednici SB UN.

Trenutno smirenje sutuacije je posledica pandemije korona vorisa sa kojom se suočio ceo svet.

Pedersen je ohrabrio Sjedinjene Države i Rusiju da zajedno sa ostalima započnu dijalog.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side