Urednici francuskog kulturnog mesečnika Kaje di sinema dali otkaz
28.02.2020 Pariz

Urednici francuskog kulturnog mesečnika Kaje di sinema dali otkaz

Urednici francuskog kulturnog mesečnika Kaje di sinema dali otkaz Foto: Pixabay
Cela redakcija francuskog kulturnog mesečnika Novog talasa "Kaje di sinema" (Les Cahiers du Cinema) dala je danas otkaz jer je nezadovoljna uređivačkom politikom novih akcionara.

Ukupno 15 urednika časopisa odlučilo je da napusti list nakon što je početkom februara najavljeno da se prodaje mesečnik, inače veoma čitan u filmskom svetu, a imao je i svoju nezaobilaznu ulogu u nastanku Novog talasa.

Grupa od oko 20 producenata i preduzetnika preuzeće upravu časopisa, ali se urednici bune zbog mogućeg sukoba interesa.

"Prisustvo producenata predstavlja problem jer je moguć sukob interesa u časopisu koji ima kritički pogled. Bez obzira na tekstove napisane o filmovima producenata akcionara, uvek će postojati sumnja o pristrasnosti", naveli su urednici koji takođe zameraju najavljeni novi izgled koji će biti više "revijalni i doteraniji".

"Časopis je uvek bio angažovano kritičan sa jasnim stavovima. Bilo bi neprirodno da se pretvori u mesečnik koji će da šljašti u izlogu ili u platformu za promociju kinematografije francuskih autora", dodali su urednici.

Kaje di sinema, koji se smatra "biblijom" ljubitelja kinematografije, osnovao j e 1951. godine flimski kritičar Andre Bazen (Bazin). Časopis je uticao na stvaranje Novog talasa. Za "Kaje di sinema" su pisali kasnije veliki reditelji - Žan-Lik Godar, Fransoa Trifo i Klod Šabrol.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side