14.03.2013 | 09:06h ► 10:20h Vatikan

Ustoličenje pape u utorak 19. marta

Ustoličenje pape u utorak 19. marta
Novoizabrani papa Franjo biće zvanično inaugurisan u utorak 19. marta.

Papa danas počinje svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve, u kome ga očekuje veoma zgusnut raspored aktivnosti.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve predvodiće danas kardinale u svojoj prvoj misi, počeće sa postavljanjem višeg osoblja Vatikana i mogao bi da poseti svog prethodnika, preneo je BiBiSi.

Papa Franja vratiće se u Sikstinsku kapelu danas popodne, mestu njegovog izbora, gde će se održati svečana misa sa kardinalima.

Tokom vikenda, novi papa susrešće se i sa predstavnicima svetskih medija na specijalnom papskom prijemu, gde će, kako se pretpostavlja, izneti neke od svojih opštih vizija, a predviđen je susret i sa vernicima. 

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, argentinski kardinal Horhe Bergoljo (Jorge Bergoglio), preuzeo je dužnost 266. poglavara Rimokatoličke crkve i prvi je poglavar sa američkog kontinenta u istoriji Rimokatoličke crkve.

Rimokatolički vernici širom Latinske Amerike raduju se što je novi papa jedan od njih, a naročito se raduju vernici iz Argentine.

Papsko ime samo Franjo, bez dodatka Prvi

Prvi Latinoamerički papa u poslednjih 1300 godina Rimokatoličke crkve Horhe Mario Bergolja zvaće se jednostavno Franjo bez dodatka “prvi”sve dok neki njegov naslenik u budućnosti ne uzme isto ime.

Kako je u sredu objašnjeno u Vatikanu, novoizabrani papa će se zvati prosto Franjo, a kada neko od njegovih naslednika izabere isto ime aktuelni papa će u istoriji Rimokatoličke crkve ući kao Franjo Prvi, prenela je agencija AFP.

Papska imena su, inače, neraskidivo povezana nasleđem ljudi koji su vladali Rimokatoličkom crkvom. Papska imena izabrani poglavari biraju uglavnom prema svojim uzorima iz istorije.

Odluka pape Bergolja da postane prvi papa ikada po imenu Franjo je veoma značajna za Rimokatoličku crkvu. On je, naime, ime izabrao po uzoru na Franju Asiškog, osnivača Franjevačkog reda u 13. veku i simbol je asketizma.

Imena koja su se pokazala nepopularnim među papama su Simplikus i Hilarius, dok je najčešće ime koje su pape kroz istoriju nosile Ivan.

 

autor: MP/AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side