10.08.2019 Beograd

Uz jaku zaštitu policije Plockom prošao prvi Marš ravnopravnosti

Uz jaku zaštitu policije Plockom prošao prvi Marš ravnopravnosti Foto: Beta / AP
U atmosferi straha od nasilja radikalnih nacionalista i fudbalskih huligana, kao na nedavnoj gej paradi u Bjalistoku, Plockom je danas uz jaku zaštitu specijalaca poljske policije prošao prvi Marš ravnopravnosti, bez većih izgreda, zahvaljujući blagovremenim intervencijama policije.

Pod parolom "Plock podstiče ravnopravnost" okupilo se preko 1.000 LGBT aktivista, a kao njihovi gosti pojavili su se lideri opozicione poljske levice i nekoliko evroposlanika. 

Lider stranke Proleće, prvi poljski gej poslanik, Robert Bjedronj rekao je da su došli u želji da pokažu da je levica uvek solidarna sasvima koji su isključeni iz društva, diskriminisani i marginalizovani.

"Levica će uvek stajati u odbrani onih koji su ponižavani, na koje lete kamenice, koji danas moraju da dobiju jaku podršku", rekao je okupljenima pred početak Marša ravnopravnosti Bjedronj.

Sa velikim zastavama u bojama duge, simbolom borbe za prava LGBT zajednice i transparentima sa porukama kao što su "Muž mog sina moja je porodica", "Poljska protiv nasilja", "Duga nije zaraza" i raznobojnim srcima sa napisima "Volim, podržavam,prihvatam" učesnici marša prošli su uz pratnju kordona specijalaca policije do centralnog trga sa koga je policija prethodno izgurala grupice nacionalista i fudbalskih huligana. Oni su i duž trase organizovali svoje prijavljene mitinge pod parolom odbrane tradicionalnih vrednosti.

"Dosta LGBT propagande sponzorisane iz inostranstva" ili "Homoseksualci hoće seksualno da edukuju tvoju decu, zaustavi ih", neki su od transparenata koje su na proteste protiv Marša ravnopravnosti doneli nacionalisti i fudbalski huligani.

Za razliku od LGBT parade u Bjalistoku kada su se nacionalisti i fudbalski huligani sukobili sa policijom i gađali policajce i učesnike marša kamenicama, petardama, flašama i drugim predmetima koji su im došli pod ruku, u Plocku su se danas izgredi sveli na verbalne uvrede i manje intervencije policije da oslobodi trasu i trg.

LGBT manjine postala su skoro centralna tema kampanje pred ove parlamentarne izbore raspisane za 13. oktobar. Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda, uz podršku radikalnih nacionalista i dela crkvenih velikodostojnika obećavaju Poljacima da će odbraniti Poljsku i Poljake od ideoloških zaraza koje im, kako kažu, prete iz Evrope, kao što su pred izbore 2015. godine obećavali odbranu od izbeglica i migranata.

"LGBT ugrožava identitet, narod i poljsku državu", rekao je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski na jednom od predizbornih mitinga pred evropske izbore aprila ove godine.

Danas je u Krakovu oko 5.000 simpatizera vladajuće stranke došlo na miting podrške nadbiskupu Mareku Jendraševskom koji je u delu poljske javnosti izazvao skandal kada je 1. avgusta na misi, na 75. godišnjicu Varšavskog ustanka, pozivao na borbu protiv nove "zaraze u bojama duge".

"Crvena zaraza više ne hoda po našoj zemlji, ali pojavila se nova, neomarksistička koja želi da zavlada našim dušama, srcima i namerama. Ne crvena već u bojama duge", rekao je nadbiskup krakovski. On je, nakon što su protiv njega podnete i krivične prijave da huška na mržnju i nasilje protiv seksualnih manjina, morao da se pravda da nije mislio na konkretne ljude, homoseksualce i lezbijke, koje Poljska katolička crkva ne osuđuje kao ljude, već na LGBT ideologiju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side