14.03.2018 | 15:00h ► 18:20h London

Velika Britanija proteruje 23 ruskih diplomata

Velika Britanija proteruje 23 ruskih diplomata Foto: Beta, AP
Velika Britanija je danas saopštila da će proterati 23 ruske diplomate pošto je Moskva odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Premijerka Tereza Mej je rekla da su ruske diplomate koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao "neprijavljeni obaveštajni zvaničnici", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Mej je rekla da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova, kao i da su suspendovati svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, i dodala da kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svetskom fudbalskom prvenstvu na leto.

Među merama su i povećane provere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina biće zamrznuta ako postoje podaci da bi mogla biti iskorišćena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

Mej je rekla da rusija nije dala "nikakvo objašnjenje" kako je sporni nervni agensi iskortuišćen u velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao "sarkazam, prezir i prkošenje".

"Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva", rekla je Mej.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici posle trovanja u Solzberiju prošle nedelje. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takođe razboleo.

 

Kosačev: Britanija igra prljavu igru

Predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je da britanske optužbe na račun Rusije zbog trovanja nekadašnjeg špijuna predstavljaju pokušaj Londona da popravi svoj međunarodni položaj.

Kosačev je britanske akcije osudio kao "zlobne i cinične" i dodao da optužbe na račun Rusije predstavljaju "prljavu igru" s ciljem da se "povrati pozicija Londona kao ključnog globalnog igrača".

Prema njegovim rečima, Rusija nema nikakav motiv za trovanje a Velika Britanija nije iznela nijedan dokaz o ruskoj umešanosti. "Šerlok Holms se prevrće u grobu", dodao je Kosačev.

 

Novi šef nemačke diplomatije: Razumemo mere Velike Britanije protiv Rusije

Novi nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da Berlin "može potpuno da razume" zašto je Velika Britanija preduzela mere zbog trovanja dvostrukog ruskog agenta.

Prethodno je Angela Merkel, koja je danas položila zakletvu za četvrti mandat na čelu Vlade, rekla da će Evropska unija biti jedinstvena u odgovoru na trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Mas je rekao da je "razočaravajuće što Rusija zasad ne pokazuje da je spremna" da pomogne u rešavanju slučaja i dodao da bi Moskva trebalo da "stvori transparentnost" u saradnji ili s Velikom Britanijom ili s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, preneo je Asošiejted pres.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Mej je rekla da Rusija nije dala "nikakvo objašnjenje" kako je sporni nervni agens iskorišćen u Velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao "sarkazam, prezir i prkošenje".

Mas je rekao da će se Nemačka konsultovati s Velikom Britanijom i dodao da Berlin "može potpuno da razume što je Velika Britanija morala tako da reaguje". Merkel je televiziji ARD rekla da će biti "jedinstvenog evropskog mišljenja" o tom pitanju i dodala da Nemačka "veoma ozbiljno" shvata procenu Velike Britanije da je Rusija odgovorna za trovanje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side