Veliki broj lekara i medicinskog osoblja napustio BiH u potrazi za boljim poslom
16.01.2017 Sarajevo

Veliki broj lekara i medicinskog osoblja napustio BiH u potrazi za boljim poslom

Veliki broj lekara i medicinskog osoblja napustio BiH u potrazi za boljim poslom Foto: prtscr
Oko 300 lekara napustilo je Federaciju BiH u periodu od 1. januara do oktobra prošle godine, ocenile su tamošnje vlasti.

Pozivajući se na podatke Lekarske komore Federacije BiH, sarajevski mediji javili su da je najviše lekara, njih 87, otišlo iz Unsko-sanskog kantona, iz Tuzlanskog kantona 47, Kantona Sarajevo 38, Hercegovačko-neretvanskog kantona 36, a iz Zeničko-dobojskog kantona otišlo je njih 17.

Srednjobosanski kanton napustilo je sedam lekara, Posavski pet, Zapadnohercegovački tri, a Livanjski kanton dva lekara.

Prema proceni Lekarske komore BiH, određeni broj lekara u inostranstvo odlazi neposredno posle završenog Medicinskog fakulteta, što znači da nisu bili prijavljeni ni u jednoj lekarskoj komori.

Mediji u RS pišu da je bolnice u tom entitetu u poslednje dve godine napustilo najmanje 137 lekara, medicinskih sestara i tehničara koji u su u potrazi za boljim uslovima i bolje plaćenim poslom uglavnom otišli u Nemačku.

Veruje se da je broj medicinara koji su otišli u inostranstvo mnogo veći, jer su mnogi od njih i pre dobijanja radne knjižice u RS napustili zemlju.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS Banjaluka u poslednje dve godine otišlo je najviše medicinskog kadra, odnosno šest lekara i 101 medicinska sestra i tehničar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side