12.08.2017 | 19:00h ► 20:10h Venecuela

Venecuela optužila Trampa za ugrožavanje stabilnosti

Venecuela optužila Trampa za ugrožavanje stabilnosti Foto: Beta, AP
Vlada Venecuele večeras je optužila američkog predsednika Donalda Trampa da želi da ugrozi stabilnost u Južnoj Americi sa "bezobzirnom pretnjom" o mogućoj vojnoj opciji za rešavanje političke krize u zemlji.

"Bezobzirna pretnja predsednika Donalda Trampa ima za cilj da uvede Latinsku Ameriku i Karibe u sukob koji bi trajno razorio stabilnost, mir i bezbednost našeg područja", izjavio je ministar inostranih poslova Venecuele Horhe Areasa i dodao da se "čvrsto i kategorično odbacuju (Trampove) neprijateljske izjave".

Areasa je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi Trampovu izjavu u kojoj je izrazio zabrinutost zbog humanitarne krize u Venecueli i dodao da ne odbacuje mogućnost američke vojne akcije kao odgovor na političku situaciju u toj zemlji.

SAD su početkom avgusta uvele direktne sankcije protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura ocenjujući da je diktator.

Maduro je tada odbacio američke sankcije, navodeći da neće da "poštuje imperijalističke naredbe".

Venecuelu potresa najgora politička kriza u poslednjih nekoliko decenija, sa demonstracijama u kojima je od 1. aprila stradalo 125 i povređeno nekoliko hiljada ljudi.

 

Ustavotvorna skupština Venecuele osudila Trampove pretnje

Ustavotvorna skupština Venecuele podržala je danas predsednika Nikolasa Madura koji se suočava sa "zlonamernim pretnjama" američkog kolege Donalda Trampa, koji je pomenuo moguću vojnu opciju za rešavanje krize u toj zemlji Južne Amerike.

"Odbacujemo te kukavičke, drske i sramne pretnje" Donalda Trampa "protiv svetog suvereniteta Venecuele", navela je predsednica skupštine Delsi Rodriges na Tviteru.

Ustavotvorna skupština, koja ima 545 članova, a koji su svi u vladajućoj stranci, navela je da će sve učiniti da podrži Madura i odbrani zemlju.

Ta skupština, čiji je izbor bojkotovala opozicija i osudio deo međunarodne zajednice, ima dvogodišnji mandat.

Tramp je u petak uveče izrazio zabrinutost zbog humanitarne krize u Venecueli i dodao da ne odbacuje mogućnost vojne akcije kao odgovor na političku situaciju u toj zemlji.

Venecuelu potresa najgora politička kriza u poslednjih nekoliko decenija, sa demonstracijama u kojima je od 1. aprila stradalo 125 i povređeno nekoliko hiljada ljudi.

Maduro, čiji odlazak s vlasti traže demonstranti, ne reaguje na domaće i strane pritiske.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side