13.03.2018 Jerusalim

Vlada Izraela: Postignut kompromis da se izbegnu prevremeni izbori

Vlada Izraela: Postignut kompromis da se izbegnu prevremeni izbori Foto: Beta / AP
Vlada Izraela saopštila je večeras da je između koalicionih partnera postignut sporazum o kontroverznom predlogu zakona, čime su stvoreni uslovi da se izađe iz krize koja je mogla da dovede do pada vlade i prevremenih izbora.

Ministarski komitet za zakonodavstvo je jednoglasno izglasao da se omogući sloboda glasanja o tom dokumentu svakoj partiji koja je u koaliciji, prenela je agencija Frans pres.

Predlog zakona se odnosi na oslobađanje od služenja vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja ako pohađaju verske škole. Na osnovu kompromisa, predlog zakona će proći kroz prvo od tri glasanja u parlamentu-Knesetu ove nedelje. Protiv će, kako se očekuje, glasati partija Izrael naš dom ministra odbrane Avigdora Libermana, koja se oštro protivi takvom zakonu.

Spor oko tog dokumenta, zbog koga je jedna verska partija zapretila da neće glasati za budžet za 2019. godinu, doveo je Vladu Izraela na ivicu prevremanih izbora. Nije međutim bilo jasno da li Benjamin Netanjahu želi takve izbore jer ih možda vidi kao put za dobijanje još jednog mandata pre moguće optužnice za mito, navode izraelski mediji.

On je suočen sa nekoliko korupcionaških skandala. Izraelska policija je nedavno preporučila da se protiv Netanjahua podigne optužnica u dva slučaja, zbog sumnje da je primao skupe poklone od dva milijardera i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljno izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanjahu i njegova supruga Sara ispitivani su potom odvojeno pet sati u vezi sa trećim slučajem koji se tiče telekomunikacione kompanije Bezek. Sumnja se da su Netanjahuovi saradnici promovisali propis koji bi doneo toj kompaniji novčanu korist u zamenu za povoljno izveštavanje o porodici Netanjahu na veb sajtu kompanije.

Redovni izbori u Izraelu predviđeni su za novembar 2019. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side