Vlada u Libiji koju podržavaju UN obustavlja pregovore zbog napada na Tripoli
18.02.2020 Ženeva

Vlada u Libiji koju podržavaju UN obustavlja pregovore zbog napada na Tripoli

Vlada u Libiji koju podržavaju UN obustavlja pregovore zbog napada na Tripoli Foto: Beta, AP
Vlada koju podržavaju UN u Libiji saopštila je u utorak posle napada na strateški važnu luku Tripolija da će obustaviti učešće u pregovorima u Ženevi čiji je cilj da se spase krhki prekid vatre u toj severnoafričkoj zemlji.

Izgleda da je to bio prvi takav napad na luku u Tripoliju otkako su libijske snage odane vojnom komandantu Kalifi Hifteru započele opsadu glavnog grada Libije pre gotovo godinu dana.

Nacionalna korporacija za naftu (NOC) je saopštila da su projektili udarili svega metar od visoko eksplozivnog tankera koji je istovarivao tečni naftni gas u luku, te je morala da evakuiše vozila s gorivom iz tog područja i otkaže istovar.

Libijska vlada koju podržavaju UN kaže da neće učestvovati u pregovorima sve dok svetske sile ne zauzmu "čvrst stav" prema Hifteru i "državama koje ga podržavaju".

Mustafa Sanala, šef NOC-a, upozorio je da Tripoli nema operativna skladišta goriva jer je glavno skladište evakuisano zbog borbi.

"Posledice će biti trenutne: rad bolnica, škola, elektrana i drugih vitalnih službi biće narušen", rekao je on.

Gasan Salame, šef misije podrške UN u Libiji, nazvao je napad luke "velikim kršenjem" prekida vatre.

Snimci na internetu prikazuju kako se gust crni dim diže iz pristaništa Tripolija, navodno od artiljersijskog gađanja.

Libija bogata naftom podeljena je između rivalskih vlada na istoku i zapadu, a svaku podržava niz stranih država koje se očigledno bore za uticaj kako bi kontrolisale resurse Libije.

Sadašnje primirje koje je trebalo da smiri stanje oko glavnog grada Libije, 12. januara su izdejstvovale Rusija i Turska, ali obe strane su ga prekršile u više navrata.

"Nadamo se da ćemo u ovom drugom krugu (pregovora) moći da postignemo neku vrstu konsensusa o tome kako bi trajni prekid vatre mogao da izgleda u Libiji", rekao je Salame novinarima u Ženevi.

Snage na zapadu Libije koje predvodi Hifter, oslanjaju se na vojnu pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, kao i Francuske i Rusije. S druge strane, Turska, Italija i Katar podržavaju oslabljenu vladu premijera Fajeza Saradža u Tripoliju, koju podržavaju UN.

Hifter-ove snage rekle su da su u utorak pogodile skladište oružja i municije u luci "da bi oslabili borbene sposobnosti plaćenika koji su stigli iz Sirije" da bi se borili zajedno s milicijama sa sedištem u Tripoliju.

Turski zvaničnici kasnije su potvrdili da su Hifterove snage pucale na turski brod u blizini pristaništa. Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je novinarima da je napad "promašio metu" i da su turske snage uzvratile vatru.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side