26.04.2018 Istambul

Vlasnik Džumhurijeta posle presude brani slobodu medija

Vlasnik Džumhurijeta posle presude brani slobodu medija Foto: Beta / AP
Vlasnik turskog opozicionog lista Džumhurijet Akin Atalaj danas je učestvovao na skupu podrške slobodi medija u Istanbulu, odmah nakon što je pušten na privremenu slobodu posle više od 500 dana pritvora.

U procesu koji se smatra velikim testom za slobodu medija u Turskoj, 14 saradnika Džumhurijeta je sinoć osuđeno na zatvorske kazne zbog pomaganja "terorističkoj organizaciji", iako nisu zatvoreni do okončanja žalbenih postupaka.

Atalaj je bio jedini koji je u tom trenutku bio u pritvoru, a posle osude na sedam i po godina zatvora je pušten na privremenu slobodu.

"Trenutno sam na slobodi ali to nije završeno. Biće nas sve više i više. Verujem da će se pravda, danas nepostojeća, uskoro vratiti", rekao je Atalaj.

Džumhurijet je osnovan 1924. i žestoki je kritičar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predmet brojnih sudskih sporova, koje opozicione pristalice osuđuju kao pokušaje da se kritika ućutka.

 Na naslovnoj strani lista danas se nalazi naslov "Sramota za pravdu" i navodi se da će presuda novinarima biti "tamna mrlja" u istoriji.

"Neki kažu da su očajni, ali ja sam radostan. Mi predstavljamo dobre ljude i zbog toga moramo biti veseli. Dobro će pobediti zlo", rekao je Atalaj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side