Vodeće svetske privrede upozorile na opasnost od Fejsbukove libre i drugih kriptovaluta
18.07.2019 Šantiji

Vodeće svetske privrede upozorile na opasnost od Fejsbukove libre i drugih kriptovaluta

Vodeće svetske privrede upozorile na opasnost od Fejsbukove libre i drugih kriptovaluta Foto: Pixabay
Ministri finansija iz Grupe sedam bogatih svetskih ekonomija upozorili su na opasnost od kriptovaluta i negativno ocenili plan Fejsbuka da uvede svoju digitalnu valutu libru.

Zvaničnici SAD, Francuske i drugih zemalja G-7 izrazili su pri kraju dvodnevnog sastanka u Šantijiu u Francuskoj sumnjičavost prema libri i drugim digitalnim valutama, koje mogu da učine finansijski sistem efikasnijim, ali nose sa sobom i rizike.

"Suverenitet nacija ne može biti ugrožen", rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer, govoreći o privatnim kompanijama kao što je Fejsbuk.

Fejsbuk je predložio uvođenje libre kao kriptovalute koja je vezana za postojeće valute da bi bila stabilnija od drugih digitalnih valuta kao što je bitkoin i koja bi imala podršku brojnih velikih kompnija. Vlade širom sveta ubrzano razmatraju kako bi uvođenje takve jedne valute uticalo na privredu.

Le Mer je rekao da su zvaničnici G-7 konstatovali da bi stabilne kriptovalute kao što bi bila libra mogle da smanje troškove prebacivanja novca i pruže finansijske usluge zajednicama koje imaju manji pristup takvim uslugama ali da one takođe izazivaju zabrinutost i morale bi da odgovaraju vladama, a ne samo korporacijama.

Libra bi na primer mogla da olakša pranje novca i finansiranje terorizma i da utiče na vrednost zvaničnih valuta, naveli su ministri finansija G-7.

Iako se zemlje G-7 slažu oko rizika koje predstavljaju kriptovalute, na sastanku su se pojavile razlike oko oporezivanja digitalnih kompanija.

Posebno se oko toga ne slažu SAD i Francuska, posle najave Pariza da namerava da uvede taksu od tri odsto na tehnološke gigante kao što su Fejsbuk i Gugl.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin se usprotivio tom planu na sastanku sa svojim francuskim kolegom i domaćinom skupa Brunom Le Merom. Francuska je navela da će odustati od svog plana oporezivanja ukoliko se napravi međunarodni sporazum o uvođenju takve takse.

Predlog o uvođenju tehnološkog poreza odobrio je francuski parlament prošle nedelje, što je kritikovala Bela kuća.  Ministri finansija G-7 pripremaju samit šefova država i vlada u avgustu. G-7 pored SAD i Francuske uključuje Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju, Japan, Kanadu i predstavnike Evropske unije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side