Vođa partije izraelskih Arapa osudio Trampovu optužbu Jevreja pristalica Demokratske stranke
21.08.2019 Jerusalim

Vođa partije izraelskih Arapa osudio Trampovu optužbu Jevreja pristalica Demokratske stranke

Vođa partije izraelskih Arapa osudio Trampovu optužbu Jevreja pristalica Demokratske stranke Foto: Beta, AP
Vođa izraelske partije, čiji su članovi uglavnom Arapi, Ajman Odeh kritikovao je danas predsednika SAD Donalda Trampa zbog optužbe za „veliku nelojalnost“ Jevreja koji podržavaju američku Demokratsku stranku.

„Ne znam šta je odvratnije antisemitske izjave predsednika SAD Donalda Trampa ili licemerno ćutanje premijera (Izraela) Benjamina Netanjahua“, rekao je lider Zajedničke liste, Odeh, za izraelske medije na hebrejskom jeziku.

Trampovu ocenu su osudile jevrejske organizacije u SAD koje su ga optužile da koristi opasne antisemitske izraze, a da je suočen sa malo protivljenja u Izraelu.

Izraelski mediji navode da ni Netanjahu, vođa konzervativne partije Likud, ni lideri saveza partija Plavo i belo, Izrael naš dom, dve verske partije, kao i Laburitičke stranke i Demokratskog tabora nisu odgovorili na molbu lista Tajms ov Izrael da komentaršu Trampovu ocenu.

Nisu odgovorili ni Ministarstvo spoljnih poslova ni Jevrejska agencija. Tramp je u utorak kritikovao Demokrate zbog onog što je nazvao manjkom podrške za Izrael, sugerišući da će američki Jevreji koji nameravaju da glasaju za tu rivalsku partiju 2020. godine pokazati veliku nelojalnost.

„Mislim da to pokazuje ili potpuno nepoznavanje ili veliku nelojalnost“, rekao je Tramp na sastanku sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.

Tramp je komentarisao reagovanja u Vašingtonu zbog izraelske zabrane da dve članice Kongresa SAD iz Demokratske stranke uđu u Izrael jer podržavaju bojkot protiv te zemlje.

Poslanik Likuda Gideon Sar je jedan od nekoliko političara koji su to prokomentarisali, ocenivši da se mora biti oprezan „kako bi se održala podrška Izraelu i u političkom sistemu i među američkom javnošću“.

"Sumnja u lojalnost manjina je eho antisemitizma koji su Jevreji iskusili kroz generacije. Umesto da izraelski premijer bude prvi koji traži izvinjenje, Netanjahu nastavlja da favorizuje svoje savezništvo sa  Trampom", rekla je poslanica iz levičarske partije Merec Tamar Zandberg.

Ofer Kasif iz Zajedničke liste je upozorio da Tramp huška na antisemitizam, a Netanjahu ćuti.

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic je ocenio da Izrael  „održava dobre odnose i sa Demokratama i sa Republikancima“, da mora tako da nastavi i da „ne sme da se meša u politička neslaganja u SAD“ jer ima neslaganja u SAD“ jer ima pristalice i prijatelje u obe partije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side