17.07.2019 Rio de Žaniro

Za guvernera Rio de Žaneira rast broja policijskih ubistava normalan

Za guvernera Rio de Žaneira rast broja policijskih ubistava normalan Foto: Beta/AP/Leo Correa
Guverner Rio de Žaneira Vilson Vicel je povodom sve većeg broja policijskih ubistava u toj brazilskoj državi rekao da je "normalno" da taj broj raste kao i da će po svoj prilici i dalje rasti za vreme njegove administracije.

Vicel je naveo da je visok broj policijskih ubistava posledica njegove politike "sukobljavanja s teroristima", što je njegov termin za bande trgovaca drogom.

"To je normalno. Živimo u stanju sukoba i kriminalci testiraju granice policije i vlade", rekao je Vicel, guverner poznat po kontroverznim izjavama i vliskim vezama s ekstremno desničarskim predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Policija države Rio de Žaneiro je u prvih pet meseci ove godine ubila 714 osoba, skoro pet svakog dana. To je, prema zvaničnim podacima, za petinu više nego u 2018.

Vicel, nekadašnji sudija i vojnik, ne pridaje veliki značaj tom povećanju i pripisuje ga "snažnom udaru" policije na kriminalce.

Prema njegovim rečima, "istraga će uskoro pokazati" da je jedna od najvećih kriminalnih grupa u Brazilu, koja kontroliše trgovinu drogom u mnogim favelama u Riju, Crvena komanda, povezana s libanskim Hezbolahom. Vicel nije izneo nikakve dokaze za tu tvrdnju.

"Hoćemo li da budemo tolerantni prema Hezbolahu, koji bombama i raketama napada narod Izraela? Ne, delovaćemo surovo, kao što to radi Izrael. Poruka je jasna: ako ne želite da umrete, ne šetajte se ulicom s puškom", rekao je Vicel stranim novinarima.

Prema zvaničnim podacima, policijska ubistva u Riju su na najvišem nivou od 2003. kada je počelo vođenje te statistike. Broj ubistava koja su počinili kriminalci je od početka godine u padu od 24 odsto.

Vilson Vicel je od praktično nepoznate ličnosti do guvernera Rio de Žaneira dospeo zalaganjem za nultu toleranciju prema kriminalcima, što je imalo ođeka kod glasača u toj veoma nasilnoj brazilskoj državi. On je tokom kampanje predlagao da se helikopteri koriste kao platforme za snajperiste koji bi gađali svakoga ko nosi oružje.

Politikolog Maurisio Santoro kaže da Vicelov uspon treba posmatrati u kontekstu sveopšteg nepoverenja u političku klasu i ekonomske krize koja je pogodila Rio.

"Kao i Bolsonaro, javnosti nepoznati Vicel profitirao je od trenutnog stava da je čitava politička elita korumpirana i nesposobna da ponudi alternativu. Mnogi se opredeljuju za žestok pristup iz očajanja i zbog toga što vlasti nemaju nikakvu ideju o nasilju kom su izloženi", naveo je Santoro.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side