10.08.2016 Lusaka

Zambija bira novog predsednika u napetoj situaciji

Zambija bira novog predsednika u napetoj situaciji Foto: AP
Zambija sutra bira predsednika u napetoj situaciji obeleženoj političkim nasiljem posle više godina mirnog prenošenja vlasti zbog čega je ta zemlja opisivana kao model za Afriku.


Predsednik Edgar Lungu koji je na čelu države godinu i po dana, na izborima je suočen s biznismenom Hakaindeom Hičilemom iz opozicione Ujedinjene partije za nacionalni razvoj. Lungu je stupio na dužnost u januaru 2015. pošto je umro predsednik Majkl Sata.

Na novim izborima kandidat prvi put mora dobiti više od 50 odsto glasova ili sledi drugi krug. Lungu i vladajuća stranka Patriotski front pobedili su na prošlogodišnjim izborima s 48 odsto glasova. Hičilema, koji je dobio 46 odsto glasova, ocenio je da su izbori pokradeni.

Nivo nasilja pred ovogodišnje izbore dosad nije zabeležen u Zambiji, rekao je šef izborne komisije Esau Čulu.

Izborna komisija prošlog meseca je suspendovala predizbornu kampanju na 10 dana pošto je pristalica opozicije ubijen na protestu zbog toga što je policija otkazala jedan politički skup.

"Lungu je već izjavio da je spreman da primeni nasilje nad svakim pristalicom opozicije koji osporava rezultat", navodi se u izveštaju međunarodne organizacije za upravljanje rizicima PGI intelidžens (PGI Intelligence) iz Londona.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog gušenja slobode medija u Zambiji. Vlada je zatvorila najveći privatni list u junu zbog neplaćenog poreza od šest miliona dolara, dok vlasnik lista navodi da je namera bila da se te novine, poznate po kritikama vlasti, ućutkaju pre glasanja.

Pored izbora, sutra će se glasati i o ustavnim reformama u kontekstu ljudskih prava. Nove odredbe daje svim Zambijcima pravo na hranu, stanovanje, osao i zdravstvenu zaštitu, dok zabranjuje homoseksualne odnose i abortus, a uzrast za seksualnu saglasnost podiže na 19 godina, preneo je BBC.

Novi izbori se održavaju posle promene ustava koja je donet pošto su dva aktuelna predsednika umrla za manje od dve godine, pa su oba puta održani prevremeni izbori.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side