18.10.2018 Vašington

Zbog migrantskog karavana Tramp preti zatvaranje granice s Meksikom

Zbog migrantskog karavana Tramp preti zatvaranje granice s Meksikom Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas da će zatvoriti granice s Meksikom da spreči hiljade migranata iz centralne Amerike da uđu u SAD iz Meksika.

"Ja ću u najstrožim izrazima tražiti od Meksika da zaustavi ovaj napad i ako ne bude u stanju to da uradi pozvaću američku vojsku i zatvoriti našu južnu granicu", napisao je Tramp na Tviteru i ponovio pretnju da će prekinuti finansijsku podršku zemljama centralne Amerike odakle dolaze migranti.

Američki šef diplomatije Majk Popmeo danas i sutra će otputovati u Panamu a zatim u Meksiko da razgovara o migrantima.

Oko 2.000 migranata u subotu su krenuli iz San Pedro Sule u Hondurasu, zatim su prešli granicu s Gvatemalom na jugoistoku i neki danas već stigli do glavnog grada Gvatemala sitija. Oko hiljadu migranta iz Hondurasa su juče prešli granicu s Salvadorom s namerom da pređu preko te zemlje i pridruže se maršu migranata u Gvatemali.

Njihov cilj je da preko Meksika stignu do SAD.

Prva grupa od nekoliko stotina migranata stigla je kasno sinoć do granice između Gvatemale i Meksika. Mnogi spavaju u vrećama za spavanje na ulici ili na trgovima, prenose novinari agencije Frans pres.

Meksiko je saopštio da će zatražiti pomoć od UN agencije za izbeglice da pomogne sa dolaskom nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa na njegovoj južnoj granici. Migranti su počeli da stižu do meksičke granice s strane Gvatemale.

Tramp je ocenio da taj marš usmeravaju demokrate. On je optužio demokrate da podržavaju otvaranje granica i da su oni usvojili zakone koje on smatra popustljivim.

Tramp je takođe napisao da vođe Gvatemale, Hondurasa i Salvadora vrlo malo čine da zaustave taj priliv među kojima po njegovim rečima ima mnogo delinkvenata.

Jedan visoki zvaničnik iz Trampove vlade je rekao novinarima da taj "karavan" migranata nije pojavio sam od sebe i ocenio da tu ima politički aspekt čiji cilj je da se seje haos i razdor.

Od dolaska Trampa na vlast u januaru 2017. njegova administracija je zaoštrila migrantsku politiku. Tramp stalno ponavlja da želi da izgradi zid na granici s Meksikom ali nije uspeo da osigura da se u Kongresu odobre sredstva da bi se taj projekt realizovao.

Tramp se ponovo poziva na jednu od glavnih tema iz njegove izborne predsedničke kampanje, koja je doprinela njegovoj pobedi 2016. godine. On je pokrenuo pitanje migranta tri nedelje uoči održavanje američkih izbora za Kongres na kojima bi republikanci mogl da izgube većinu u Senatu ili u Predstavničkom domu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side