02.01.2020 Atina

Zbog snežne blokade auto-puta smenjen komandir Saobraćajne policije Grčke

Zbog snežne blokade auto-puta smenjen komandir Saobraćajne policije Grčke Foto: pixabay
Na inicijativu Vlade Grčke je smenjen komandir Odeljenja Saobraćajne policije, zaduženog za deo auto-puta Atina-Solun, zbog grešaka i propusta tokom mećave uoči Nove godine, kada je došlo do potpunog zastoja saobraćaja, potom i do nezabeleženog zvaničnog zatvaranja auto-puta.

Stotine vozila su satima bile zaglavljene u snegu na najsavremenijem putu u Grčkoj, zbog čega je pozvana na odgovornost i kompanija za auto-puteve "Nea odos" (Novi put) koja je po zakonu obavezna da preduzme sve mere da bi obezbedila nesmetan saobraćaj.

Po naredbi premijera Kirijakosa Micotakisa, ministar infrastrukture i saobraćaja Kostas Karamanlis i ministar za zaštitu građana (unutrašnjih poslova) Mihalis Hrisohoidis su pokrenuli istragu blokade puta do koje je došlo u ponedeljak, 30. decembra.

Rukovodstvo koncesionog konzorcijuma preduzeća "Novi put" je pozvano u Ministarstvo za infrastrukturu i saobraćaj radi istrage kršenja ugovornih obaveza s državom za upravljanje auto-putem u vanrednim situacijama, a Ministarstvo je već najavilo da će istragu okončati za nedelju dana i preduzeti sve procedure predviđene zakonom za slučaj kršenja obaveza putara.

Ministarstvo za zaštitu građana je povodom smenjivanja komandira Odeljenja Saobraćajne policije saopštilo da "svako mora da ispuni svoje dužnosti" i da "prebacivanje odgovornosti na druge na kraju rezultira time da niko ne bude odgovoran što ova vlada neće tolerisati".

"Obaveza države je da osigura nesmetan saobraćaj što takođe zahteva da se vozači strogo pridržavaju uputstava koja dobijaju", saopštilo je Ministarstvo.

Preduzeće "Novi put" se izvinilo građanima zbog zastoja saobraćaja na auto-putu Atina-Lamija-Solun.

"Novi put" je u saopštenju opisao sve radnje koje je preduzeo zbog snega, uključujući zabranu kretanja teških vozila i autobusa i obaveznu upotrebu lanaca, ali ta zabrana i ta obaveza nisu sprovedene, za šta je odgovorna Komanda Saobraćajne policije.

Putarsko preduzeće je navelo da je prošlog vikenda, uoči prognozirane mećave, na delu auto-puta gde je ipak potom došlo do blokade, radilo se 80 kamiona za čišćenje snega, dostavilo četiri tone soli za posipanje kolovoza, neprekidno angažovalo više od 100 radnika.

Preduzeće "Novi put" je tada sazvalo koordinaciono telo vlasti za upravljanje saobraćajem u vanrednim prilikama i informisalo vozače preko medija, interneta i podelom letaka o upozorenju na obilan sneg još u petak na svim naplatnim stanicama, a neprekidan tok informacija je bio na automatskoj mreži mobilne telefonije i na digitalnim informacionim tablama duž auto-puta.

Dva dana kasnije, u ponedeljak, 30. decembra, ujutro, objavljena je zabrana kretanja teških vozila i autobusa auto-putem i proglašena obavezna upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side