31.03.2019 Bratislava

Zuzana Čaputova pobedila na slovačkim predsedničkim izborima

Zuzana Čaputova pobedila na slovačkim predsedničkim izborima Foto: Beta, AP
Aktivistkinja za građanska prava Zuzana Čaputova pobedila je na slovačkim predsedničkim izborima prema konačnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora, objavio je sinoć biro za statistiku.

Čaputova je osvojila 58,38 odsto glasova na osnovu rezultata sa 99,84 odsto glasačkih mesta. Njen rival Maroš Šefčovič je dobio 41,61 procenata glasova.

Četdesetpetogodišnja liberalna advokatica će biti biti prva žena predsednik u Slovačkoj.

U drugi krug juče održanih izbora ušli su aktiviskinja socijalno-liberalne orijentacije Čaputova i vanstranački opredeljeni komesar EU Šefčovič, koga je podržavala vladajuća slovačka populistička partija Smer - Socijalna demokratija.

Funkcija predsednika Slovačke uglavnom je reprezentantivna. Predsednik ima ovlašćenje da bira premijera, imenuje sudije ustavnog suda i daje veto na zakone. Najveći deo izvršne vlasti je u rukama vlade koju predvodi premijer.

Činjenica da je jedna razvedena žena politički liberalne orijentacije favorit u predsedničkoj trci pokazuje koliko je veliko raspoloženje za promene u zemlji, ocenio je u analizi uoči izbora Dojče vele dodajući da je to samo naizgled u suprotnosti sa usponom populista u čitavom regionu jer istraživanja u zemljama centralne i istočne Evrope pokazuju da mnogi ljudi žele više vladavine prava, više transparentnosti i bolje upravljanje zemljom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.03.2019, 11:01h POSLEDICE RAZVODA

    Sada će se u Slovačkoj povećati broj razvoda i broj žena koje mnogo pričaju u društvu !

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side