15.07.2019 | 09:46h ► 15:22h Beograd

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu posetu jednog predsednika Francuske od decembra 2001. godine.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je uoči dolaska da je poseta Makrona znak intersovanja Pariza za Srbiju, njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan.

Makron stiže u Beograd danas popodne na Aerodrom "Nikola Tesla", kojim rukovodi francuska kompanija "Vansi", gde će sa svojim domaćinom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkriti tablu kojom se obeležava početak modernizacije aerodroma.

Francuskom predsedniku će zatim biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija posle koga će Makron i Vučić održati sastanak. Uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima.

U Palati Srbija biće održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Francuske.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim građanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Agencija Frans pres je prenela da Makron dolazi u Beograd da "ponovo učvrsti oslabljene odnose" sa Srbijom, a među temama razgovora tokom posete navela je odnose sa Kosovom, dijalog Beograda i Prištine, kao i evropsku perspektivu Srbije i Balkana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da je sve spremno za dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd i da će tokom njegovog boravka biti primenjene sve bezbednosne mere.

"MUP će se truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća. Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmerava saobraćaj", rekao je Stefanović.

 

Figaro: Da li će Makron obnoviti veze sa sada drugačijom Srbijom

Poseta Emanuela Makrona Srbiji predstavlja obnavljanje "distanciranih veza", ocenio je danas list Figaro pitajući se da li će francuski predsednik obnoviti veze sa sada "drugačijom" Srbijom zbog protesta građana koji zahtevaju slobodu i osuđuju nepotizam.

U tekstu pod naslovom "Makron obnavlja kontakt sa Beogradom", Figaro prenosi da će tokom njegovog boravka biti reči o ekonomskoj saradnji, zastoju u dijalogu između Beograda i Prištine i evropskim integracijama, a list podseća i na francusko-srpsko prijateljstvo.

Figaro ocenjuje da će verovatno centralna tema razgovora biti pitanje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Pariski list je podsetio na carinske namete od 100 odsto koje je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo pre sedam meseci na proizvode iz Srbije i BiH, kao i njegov zahtev za priznavanje Kosova.

"Dijalog između Beograda i Prištine je u zastoju. Čini se da Makron i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pristaju na rešenje zasnovano na razmeni teritorija", naveo je list.

"Međutim, neophodno je ubediti javno mnjenje Kosova, kako Albance tako i Srbe, koji su protiv tog rešenja iz različitih razloga. Tome se protivi i Berlin jer se strahuje od ponovnog otvaranja Pandorine kutije nacionalizma. Ta razmena bi značila stavaranje jednoetničkih država. To je rizik koji bi mogao da se amortizuje ukoliko bi se ubrzala perspektiva prijema regiona u članstvo u Evropskoj uniji (EU)", ocenio je Figaro.

Istoričar Veljko Stanić rekao je da je "opasnost jasna, a raspad Jugoslavije predstavlja tragičan primer".

Međutim, Jelijska palata insistira na reformama unutar EU pre prijema novih zemalja.

"Pre svega je za nas podrška Francuske potrebna kako bi nam pomogla da vratimo neophodnu slobodu i demokratiju, a bez kojih je stabilnost zemlje iluzorna, kao i mir sa Kosovom koji ne bi bio održiv", izjavio je za Figaro Dragan Đilas, jedan od glavnih protivnika autokratskog režima u Srbiji.

Da li će Makron obnoviti veze sa "takvom drugačijom Srbijom" u kojoj se od decembra održavaju protesti u nekoliko destina gradova na kojima građani zahtevaju slobodu i osuđuju neopotizam? Od uravnoteženog odgovora na to pitanje će zavisiti istinski povratak uloge Francuske na Balkanu i potvrda njenih evropskih vrednosti koje ona utelovljuje", ocenio je francuski list Figaro.

List je podsetio i na francusko-srpsko prijateljstvo osvrćući se na spomenik tom prijateljstvu na Kalemegdanu. "'Volimo Francusku kao što je volela nas 1914-1918', natpis je na spomeniku zahvalnosti Francuske, sa vitkom Marijanom na počasnom mestu u parku Kalemegdan na ušću Dunava i Save. Taj spomenik francusko-srpskog prijateljtsva je bio obavijen crnim florom za vreme bombardovanja NATO-a 1999. godine a u kojem je Francuska učestvovala", naveo je list.

Spomenik je bio išaran grafitima kada je Francuska predsednika Srbije stavila u drugi red 11. novembra prošle godine na komemoraciji završetka Prvog svetskog rata, naveo je Figaro i dodao da je spomenik sad pun cveća i renoviran kako bi ga inaugirisao Makron.

List navodi da Makronova poseta počinje ekonomskim delom na samom aerodromu koji je postao koncesija francuske firme Vensi erpor (Vinci Airport), što je poslednja francuska velika investicja posle Mišlena (Mićelin), Erbas Sueza (Airbus Suez) i Lafarža (Lafarge).

Potom je predviđeno potpisivanje sporazuma u oblasti vojne saradnje i kupovine opreme, ali ono što Beograđane zanima jeste da li će se francuski Alston vratiti u igri za gradnju metroa, pošto mu je konkurent kineski konzorcijum, dodao je Figaro.

Poslednji francuski predsednik koji je posetio Beograd bio je Žak Širak. On je boravio u decembru 2001. godine.

 

Blic: Makron dovodi televiziju Euronews u Srbiju

Televizija Euronews dolazi u Srbiju, ugovor je potpisan prošle nedelje, a njen izvršni direktor Majkl Piters biće u delegaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona koja danas stiže u Beograd, piše Blic, pozivajući se na svoja saznanja.

Pregovori o početku emitovanja, piše list, trajali su gotovo godinu dana.

"Pre godinu dana smo počeli, a intezivno smo pregovarali šest meseci i konačno smo se dogovorili. Euronews otvara regionalnu kancelariju u Beogradu", rekao je Blicu njihov izvor, upoznat sa detaljima potpisanog ugovora.

Ugovor o emitovanju potpisan je prošle nedelje, ali, kao je navedeno, do svih ostalih detalja juče nije bilo moguće doći. "Sve vreme dok su pregovori trajali samo tri osobe su znale detalje, kako ništa ne bi iscurilo dok zvanično ne bude saopšteno", rekao je izvor beogradskog lista.


Lezeko: Pariz nudi Srbiji pomoć da pospeši put ka EU

Pariz nudi Srbiji pomoć da pospeši reforme i model puta ka članstvu u Evropskoj uniji, piše francuski dnevnik Lezeko povodom današnje posete predsednika Emanuela Makrona Beogradu, uz ocenu da poseta treba da "obnovi veoma narušeni dijalog Pariza i Beograda".

List francuskih poslovnih krugova se poziva na zvaničnike u okruženju predsednika Makrona i dodaje da postoje "tri slabosti i prepreke" na putu Srbije ka EU, a Makron će videti i kako vratiti Beograd i Prištinu za pregovarački sto.

Najpre, kako ko to objašnjavaju zvanični krugovi u Parizu, "više zemalja, uključujući Francusku, odbija ulazak novih članica u EU klub koji je već oslabljen i budi mnoge sumnje".

"Tu je potom i loša pripremljenost samih kandidata i", dodaju, "Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o Srbiji ukazala na to da ima još ozbiljnih slabosti koje moraju biti otklonjene kad je reč o pluralizmu sredstava informisanja, korupciji, pranju novca, organizovanom kriminalu, delovanju pravosuđa".

Otud, navodi Lezeko, "Francuska nudi Srbiji da joj pomogne u pospešenju svog modela (reformi i puta ka EU), kažu zvaničnici u okruženju šefa francuske države".

"Najzad, kako to vidi Pariz, sređivanje eksplozive situacije koja i dalje postoji između Srbije i njene bivše pokrajine Kosova mora se smatrati preduslovom za članstvo" Srbije, prenosi pariski dnevnik, uz napomenu da su carine Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije zakočile dijalog s Beogradom.

List podvlači da je jedan od ciljeva posete Emanuela Makrona i da pokuša da dve strane vrati za pregovarački sto.

"Pariz želi da se ponovo angažuje u Srbiji, pored ostalog i zato da ne prepusti Rusiji i Kini da tamo zauzmu mesto", ističe francuski dnevnik.

List piše i da su "čvrsti i stari odnosi prijateljstva Francuske i Srbije stavljeni na teško iskušenje za poslednjih dvadeset godina", od NATO bombardovanja Srbije pa do brzog francuskog priznavanja proglašenja nezavisnosti u Prištini, kao i "ogromne greške francuskog protokola" u odnosu na srpskog predsednika Aleksandra Vučića na obeležavanju godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

"Zaboraviti da je Srbija odigrala ključnu ulogu u pobedi u Prvom svetskom ratu je doživljeno u Beogradu kao duboko poniženje", zaključuje Lezeko.

 

AFP: Makron u Srbiji da ojača uticaj Francuske

Emauel Makron stiže u Beograd da pokuša da osnaži ; ulogu Francuske na Balkanu, gde jača uticaj zemalja van EU kao što su Kina i Rusija, piše danas Frans pres pred dolazak francuskog predsednika.

Jelisejska palata u ovoj poseti pre svega vidi priliku da se obnovi "francusko-srpsko prijateljstvo" navodi agencija.

Ne navodeći kako očekuje da se to ostvari, Pariz insistira na obnovi dijaloga između Srbije i Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaju, i podseća da Makron odbija svako proširenje pre prethodne reforme EU.Agencija navodi da je sa srpske strane predsednik Aleksandar Vučić izgleda rešen da impresionira svog gosta posle poniženja koje je doživeo tokom ceremonija 11. novembra u Parizu na svečanosti obeležavanja 100 godišnjice od Primirja u Prvom svetskom ratu. Kao predstavnik zemlje žrtve stavljen je na sporednu tribinu dok je kosovski predsednik Hašim Tači sedeo na glavnoj tribini sa Makronom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

Vučić je obećao da će Makronu prirediti grandiozan doček da mu pokaže kakvo je srpsko gostoprimstvo, navodi Frans pres.

Vlada Srbije, piše agencija, predviđa da mobiliše 10.000 građana za ceremoniju u čast francusko-srpskog prijateljstva večeras na Kalemegdanu gde Makron treba da otkrije obnovljeni spomenik.

Jelisejska palata je unapred izrazila zadovoljstvo zbog tog najavljenog narodnog dočeka. Kako navodi Frans pres stanovnici Beograda dobili su jutros SMS poruke kojim se pozivaju da dođu da pozdrave francuskog predsednika u gradu okićenom u bojama Francuske.

Beograd je već organizovao trijufalan prijem ruskom predsedniku vladimiru Putinu prilikom njegove posete 17. januara 2019. godine, navodi Frans pres. Agencija citira reči analitičara Aleksandra Popova da će ovo biti prilika da se stvori ravnoteža posle trijumfalnog dočeka Putina, i da je sada red na Makrona.

Popov je rekao da Beograd očekuje da će tri stvari biti razjašnjene tokom posete francuskog predsednika, pristupanje Srbije Uniji, buduća uloga Francuske na Balkanu jer se jasno vidi pojačan inters Pariza za taj region, i pitanje Kosova.

"To je vrlo važna poseta iz koje Vučić želi da izvuće maksimalnu dobit", navodi Frans pres reči analitičara Popova.

Frans pres podseća da su u aprilu Angela Merkel i Makron bili optimisti da će moći da nagovore Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ali predviđen novi sastanak u Parizu početkom jula je otkazan zbog nedostastka novih predloga.

Agencija ukazuje i na slabe ekonomske veze iako je kompanija Vansi dobila koncesiju za Beogradski aerodrom i kompanija Alstom i dalje u trci za projekat metroa. Ali Alstom, čiji predstavnici dolaze u Beograd sa Makronom, ima konkurenciju u kineskom konzorcijumu.

Frans pres ističe da je Balkan važan deo Novog puta svile, kineskog mega projekta za razvoj njene ekonomske sile i da Kinezu imaju sve više infrastrukturnih projekata i industrijskih akvizicija u regionu.

Pekign je najavio ukupno 12 milijardi evra zajmova zemljama regina, od čega trećinu Srbiji, podseća Frans pres.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side