26.06.2019 Priština

Počelo suđenje sadašnjim i bivšim zvaničnicima Demokratske partije Kosova

Počelo suđenje sadašnjim i bivšim zvaničnicima Demokratske partije Kosova Foto: pixabay
U Prištini je počelo suđenje jedanaestorici visokih bivših i sadašnjih zvaničnika Demokratske partije Kosova (DPK) koji su optuženi za krivično delo ugrožavanja ravnopravnog statusa državljana i stanovnika Kosova.

Među optuženima su i bivši ministar inovacija i preduzetništva Besim Bećaj, bivši šef poslaničke grupe DPK i potpredsednik stranke Adem Grabovci, bivši savetnik predsednika Skupštine Kosova Nijazi Krieziu, poslanik Skupštine Kosova Zenun Pajaziti i drugi.

Specijalni tužilac Drita Hajdari koja zastupa optužnicu je u predstavljanu optužnice, kako javljaju prištinski mediji, okrivila sud za "stvaranje sistema nekažnjavanja".

Hajdari je u uvodnom govoru pričala o ekonomskoj situaciji, o prepunim autobuskim stanicama i velikom broju nezaposlenih na Kosovu.

Na to je reagovao predsednika veća Šasivar Hoti koji je od tužioca zatražio da iznese samo dokaze.

Hajdari je rekla da je slučaj "Pronto" dokazao da tokom procesa zapošljavanja na Kosovu sve izgleda legalno, ali da je pozadina sasvim drugačija.

"Ko su ljudi iz sene i iza scene. Oni su oni koje često vidimo u javnosti, izgledaju dobro, oblače se predivnu odeću", rekla je ona na šta su reagovali optuženi i predsedavajući koji je ponovo zatražio od Hajdari da iznosi dokaze.

Advokat bivšeg ministra Bećaja Besnik Beriša je optužio tužioca da su za ovakvu pravdu na Kosovu krivi ona i njeni šefovi.

On je čestitao sudskom veću na strpljenju "da čuje priče i insinuacije tužilaštva".

"Imam etičku i zakonsku obavezu da istaknem da ako pravna država nije ono što treba to je zbog krivice ovog tužioca ovde do njenih šefova" , rekao je Beriša.

On je ocenio kako uvrede izrečene u optužnici ukazuju na njihov neuspeh.

Advokat Florent Latifaj, koji zastupa optuženog Adema Grabovcija, je rekao da će se na kraju postupka dokazati samo jedna stvar, da je u ovom slučaju "Specijalno tužilaštvo prekršilo zakon".

Latifaj je rekao da su dokazi koji su spomenuti u optužnici ranije bili predmet istrage i da je donesena odluka o odbacivanju istrage, što se prema njemu može videti u Komentaru Zakona o krivičnom postupku.

On je ocenio da uvodna reč tužioca ukazuje da, kada se tužilac nalazi u političkim terminima i medijima, on pokazuje da nema dokaza, a prema njegovim rečima, kada se ne obezbeđuju dokazi, takvi govori ne opravdavaju neuspeh tužioca.

Advokat Kujtim Kerveši, koji zastupa bivšeg savetnika Kadrija Veselija, Nijazi Krieziua, rekao je da se uvodna reč tužioca Hajdari zove "politički pamflet".

"Govor tužioca je politički pamflet. Nedostajala je samo jedna konvencija sa dugim aplauzom", rekao je Kerveši.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side