24.11.2017 Kuršumlija

Advokat iz Kuršumlije ima 73 godine radnog staža, ali i dalje radi

Advokat iz Kuršumlije ima 73 godine radnog staža, ali i dalje radi Foto: Beta/Ljiljana Danilović
Advokat Miloš Gašić (93) iz Kuršumlije najverovatnije je najstariji advokat u Srbiji jer, iako ima neverovatnih 73 godine radnog staža, i dalje intenzivno radi i u Kuršumliji i u drugim gradovima.

Trenutno zastupa bivše opštinske funkcionere iz tog grada u sporovima gde se terete za malverzacije i zloupotrebu službenog položaja.

Advokat Gašić je rođen u Kraljevini Jugoslaviji a svoju radnu karijeru je započeo u jeku Drugog svetskog rata.

Kao mladić, radio je teške fizičke poslove i sam se školovao. Do sada je svoj posao radio u šest državnih uređenja, obavljao mnoge funkcije u kraljevini, u srezovima a nakon toga u opštini Kuršumlija promenio gotovo sve opštinske funkcije. U penziju je otišao sa mesta predsednika opštinskog suda u Kuršumliji.

Međutim, nastavio je da radi u advokatskoj kancelariji u centru grada a, kako je rekao agenciji Beta, i sada ima po nekoliko klijenata dnevno.

Sporove dobija, ali i gubi.

"To se svakom advokatu dešava. Ali, zbog mojih godina, malo se nekad i našale, pa kažu da sam prestareo. Nije mi bilo teško da u svojoj karijeri propratim i proučavam zakon u šest državnih uređenja. Sada mi je najlakše, ne može da mi promakne nijedna promena u zakonu", kazao je Gašić.

Gašić trenutno ima oko stotinu klijenata, a zbog ogromnog iskustva zastupa i teže slučajeve, poput bivših opštinskih funkcionera u Kuršumliji.

Bivši zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević, koji se tereti za zlupotrebu službenog položaja, kazao je da je njemu sud prvi put Gašića angažovao po službenoj dužnosti.

"Na prvom suđenju za zloupotrebu službenog položaja, pošto nisam želeo advokata, sud mi je po službenoj dužnosti angažovao Gašića. U čudu sam se našao tada. Nisam verovao da će uspeti da me odbrani. Posle toga sam imao još šest tužbi, za isto delo. Nikada više nisam menjao advokata", rekao je Milošević.

Gašić dobro pamti protekla vremena i kaže da je, kada je započinjao advokatsku karijeru, u Kuršumliji bilo svega dvojica advokata na 45.000 stanovnika.

"Malo posla je tada bilo za nas dvojicu. Danas u Kuršumliji ima devet advokata a 19.000 stanovnika a imamo previše posla. Klijenti su čak prinuđeni da angažuju advokate iz susednih gradova", priča Gašić.

Advokat Gašić je posle 42 godine rada ostvario penziju, a gotovo toliko godina je i prima i uporedo radi. U advokatskoj karijeri imao je gotovo 10.000 klijenata. Sada želi bi da ga neko nasledi.

"Želja mi je da me unuk nasledi. Imam toliko predmeta, da moj naslednik narednih deset godina ne mora da ima nove klijente", rekao je Gašić.

Gašićevih vršnjaka odavno nema, a njegovi pripravnici iz struke već odavno su u penziji. Kaže, posao ga održava vitalnim, a kada bude otišao u penziju rešio je da vreme provodi u obližnjem selu, baveći se poljoprivredom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side