25.06.2019 | 09:46h ► 12:20h Beograd

Aleksić: Izmene zakona o Moravskom koridoru ili smena Zorane Mihajlović

Aleksić: Izmene zakona o Moravskom koridoru ili smena Zorane Mihajlović Foto: prtscr ytb
Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić upitao je ministarku infrastrukture i građevinarstva Zoranu Mihajlović zašto je cena izgradnje Moravskog koridora povećana sa 500 miliona evra na 800 miliona, i istakao da predlog zakona o tom autoputu mora biti izmenjen ili ministarka mora biti smenjena.

"Zašto je cena izgradnje povećana za čak 300 miliona evra ako je iz obrazloženja Predloga zakona o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora jasno da još nije izrađen projekat? Ko je i na osnovu čega procenio da je cena 800 miliona evra", naveo je Aleksić u pisanoj izjavi.

On je dodao da Zorana Mihajlović mesecima ćuti i ne odgovara na pitanje zašto je cena povećana za 300 miliona evra u odnosu na projekat iz 2013. godine za istu trasu i istu dužinu puta.

Aleksić je upitao i na osnovu čega je Zorana Mihajlović potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom "Behtel" ako je ovim predlogom zakona predviđeno formiranje radne grupe za izbor strateškog partnera.

"To nije radna grupa za izbor strateškog partnera, nego radna grupa za izbor 'Behtela', sa kojim se Zorana Mihajlović već dogovorila da će dobiti posao. Zašto se strateški partner ne bira na tenderu", pitao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je potrebno ili promeniti predlog zakona ili poništiti memorandum o razumevanju, i dodao da je predložio amandman na predlog zakona po kojem bi izvođač bio izabran u skladu sa propisima o javnim nabavkama, odnosno na tenderu u nadmetanju više ponuđača.

"Nemamo ništa protiv izgradnje autoputa, ali imamo protiv pljačke građana. U Srbiji su u vrhu vlasti lažovi i pljačkaši, koji ne znaju ništa drugo osim da narodu otimaju novac. Bliži se vreme kada će odgovarati i Zorana Mihajlović i njeni nalogodavci", istakao je Aleksić.

 

Mihajlović: SzS nije stalo da građani dobiju autoput

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da napadi na projekat Moravskog koridora pokazuju da je Savezu za Srbiju (SzS) više stalo do sticanja političkih poena nego do toga da građani centralne Srbije dobiju autoput, saopšteno je iz njenog kabineta.

“Parlament je mesto na kom se raspravlja o zakonima, a poslanici opozicije mogu da dođu na sednicu skupštine i iznesu svoje argumente kako bi se usvojio što kvalitetniji zakon u vezi sa ovim strateški važnim projektom. Nažalost, od Vuka Jeremića i njegovih pulena već smo navikli da napadaju razvojne projekte i investicije u infrastrukturu", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je izgradnja Moravskog koridora strateški važna jer će povezati Koridor 10 i Koridor 11 kroz centralnu Srbiju, gde živi oko 500.000 ljudi i posluje više od 20.000 firmi.

"Kako građani ne bi bili žrtve obmana političara iz opozicije, još jednom ću ponoviti da se cena izgradnje Moravskog koridora ne utvrđuje memorandumom, već će biti utvrđena komercijalnim ugovorom, kao i da nikad nijedna kompanija nije dala zvaničnu ponudu za izgradnju Moravskog koridora od 500 miliona evra, a posebno ne posle 2014, kad su doneti novi, stroži propisi u vezi sa zaštitom infrastrukture od poplava", dodala je ona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side