21.09.2019 Beograd

Ambasadorka Kine pozdravila čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Ambasadorka Kine pozdravila čelično prijateljstvo Kine i Srbije Foto: print screen
Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla je danas da 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine predstavlja i 70 godina neprekidnog produbljivanja odnosa Srbije i Kine i izrazila zahvalnost Srbiji na njenoj stalnoj podršci.

"Samo pet dana nakon osnivanja nova Kina je iz Beograda dobila zvanično priznanje... bez obzira na promene u međunarodnom okruženju Srbija je uvek podržavala politiku jedne Kine i kineski narod u odbrani suvereniteta i integriteta. Kineski narod će večno pamtiti ovu dragocenu podršku", rekla je Čen Bo u govoru na početku Svečane akademiije u centru Sava, kojom se obeležava 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine.

Na otvaranju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na početku govora istakao da Kina nema pouzdanijeg i iskrenijeg partnera od Srbije. Vučić je ukazao da tome svedoče brojni zajednički projekti od Pupinovog mosta, do pruge do Budimpešte, kao i, pre svega, Železare Smederevo.

"Kina je spasila našu Železaru", rekao je predsednik Srbije u obraćanju na početku Svečane akademije i posebno se zahvali kineskom predsedniku Si Đinpingu na njegovom zalaganju.

Čen Bo je rekla da 70 godina osnivanja Narodne Republike Kine predstavlja kratak period u više godina dugoj istoriji Kine ali da je to bio izuzetan period u toku koga je Kina ostvarila izuzetan uspeh, dospela do druge svetske ekonomije i izbavila 700 miliona Kineza iz siromaštva.

Ambasadorka je dodala da je Kina, suočena sa izazovima protekcionizma i pada svetske ekonomije, nastavila da održava stabilnost privrednim rastom i da je prepoznata kao sidro stabilnosti svetskog ekonomskog razvoja.

Kina je svesna svoje odgovornosti prema svetu, rekla je ambasadorka.

"Odlučno i svečano obećavamo da nikad nećemo tražiti hegemoniju, predlažemo inicijativu Pojas i put .... zalažemo se za podizanje zajedničkog propsepriteta svih zemalja na temiljima na kojima sve strane pobeđuju", rekla je ona.

Govoreći o inicijativi Pojas i put rekla je da je tom inicijativom počela nova era odnosa Kine i Srbije i nabrojala razne zajedničke projekte kao što su most Beograd-Borča, autoput Miloš veliki, Železaru Smederevo, stari rudnik u Boru.

"Kinezi kažu da oni koji imaju isti ideal planine i mora ne predstavljaju razdaljine, " rekla je ona.

Izrazila je uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još više ujedinjen i još više pomagati jedan drugog, završivši govor sa "Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje".

Posle obraćanja ambasadorke Čen Bo i predsednika Vučića biće održan koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla "Kolo".

Svečanosti pored Vučića i kineske ambasadorke prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri ;Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Posle višegodišnjeg građanskog rata između komunističkih i nacionalnih snaga, lider komunista Mao Cedung proglasio je 1. oktobra 1949. godine uspostavljanje Narodne Republike Kine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side