Amfilohije: Crna Gora jedinstvena u Evropi po pokušaju menjanja identiteta jednog naroda
10.02.2020 Podgorica

Amfilohije: Crna Gora jedinstvena u Evropi po pokušaju menjanja identiteta jednog naroda

Amfilohije: Crna Gora jedinstvena u Evropi po pokušaju menjanja identiteta jednog naroda Foto: Medija centar Beograd
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je danas da je ;Crna Gora jedinstven slučaj u Evropi u kome se pokušava promena identiteta jednog naroda i njegovog bića.

On je u Beogradu, gde je u ime SPC u Crnoj Gori i verujućeg naroda primio plaketu Večernjih novosti za kolektivni podvig za odbranu srpskih svetinja, naveo da je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti "plod ideološke bratomržnje i bezakonja" iz perioda Drugog svetskog rata.

"Crna Gora je kroz svoju istoriju imala dve vrste žrtvovanja, jednu za veru i otačastvo a sa druge strane je imala i opako seme bratomržnje koja se od plemenske nastavila dinastičkom 1918-19. a potom se pretvorila u mržnju između četnika i partizana u Drugom svetskom ratu. Nadali smo se da je prestala, ali je plod te bratomržnje i bezakonja upravo ovaj zakon koji je donet u Crnoj Gori", rekao je Amfilohije.

Po njegovim rečima, litije širom Crne Gore povodom "bezbožnog zakona koji ponovo izaziva duh bratoubilaštva" pokazuju da je narod te zemlje vaskrsao.

"To je za mene nešto što nisam očekivao ni znao da u tom narodu ima toliko ognja vere i bratske ljubavi. Narod je nedavno otkrio svoje istinsko dostojanstvo, svoje pravo lice", dodao je mitropolit crnogorsko-primorski.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side