15.09.2015 Beograd

Antonijević: Mađarska mora da nađe drugi način za probleme

Antonijević: Mađarska mora da nađe drugi način za probleme Foto: Medija centar
Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je danas, povodom novih pooštrenih mera za ulazak izbeglica u Mađarsku, da ta zemlja mora da nađe drugi način da izađe na kraj sa problemima i da su druge zemlje EU već poručile da te mere neće dati dugoročne rezultate.

Antonijević je u Jutarnjem programu TV Pink ocenio da Mađarska preduzima mere koje prevazilaze sve što bi trebalo da čini zemlja koja poštuje ljudska prava i shvata obim humanitarne i svake druge krize koja je zadesila.

Na pitanje da li na taj način Mađarska krši ljudska prava, Antonijević je rekao "ako morate da date direktan odgovor - naravno da bi odgovor bio da" i da je reč o kršenju prava i povređivanju ljudi.

"Evropa mora da razmišlja na duži period u sledećih pet, 10 i više godina", istakao je Antonijević.

On je ukazao da je pri tom potrebno napraviti razliku između onoga što preduzimaju mađarske vlasti i cele mađarske države i da te mere nisu prihvaćene u celom mađarskom društvu, jer su oštro kritikovane i u Budimpešti i u drugim gradovima.

Ljudi koji ulaze prvi put na teritoriju određene zemlje moraju, ukoliko to ranije već nisu učinili, da zatraže azil, a Mađarska to mora omogućiti, istakao je Antonijević.

Evropa mora imati jače mere, a u ovom trenutku uvode se kvote, koliko će azilanata primati koja zemlja i na koji način će brinuti o njima, rekao je Antonijević, ocenivši da je taj potez u ovom trenutku nedovoljan.

Rešenje mora da bude dugoročno, moraju se trajnije zbrinuti ljudi, istakao je Antonijević i dodao da dobar prijem i solidarnost koja postoji u Srbiji, mora da se prelije i u Mađarsku i u druge zemlje.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side