16.08.2018 Priština

Arifi: Lude ideje u zapisnicima upravljačke grupe za izradu statuta ZSO

Arifi: Lude ideje u zapisnicima upravljačke grupe za izradu statuta ZSO Foto: print screen
Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da su ludi i neprihvatljivi zahtevi upravljačke grupe za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) da u taj dokument budu uključena ovlašćenja u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i zahtev da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije.

Arifi je za Koha ditore kazao da se ZSO neće formirati dok se ne okonča dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, niti pre epiloga ideje predsednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granica.

Koha ditore danas piše da je Vlada Kosova ocenila kao lude zahteve iznete u zapisnicima upravljačke grupe za izradu Statusa ZSO i navela da se takve inicijative ne mogu naći u tom dokumentu.

Vladi Kosova predati su zapisnici upravljačke grupe za period juni i juli u kojima stoji da se zahteva da u Statutu budu uključena ovlašćenja u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i da se formuliše zahtev kojim bi se garantovalo da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije.

Među zahtevima je i onaj za promenama Ustava Kosova kako bi se obezbedilo da ZSO ima izvršna ovlaščenja.

Kada se govori o Kosovu, u svim zapisnicima ono se naziva Kosovo i Metohija, što je u skladu sa Ustavom Srbije, ali u suprotnosti sa Ustavom Kosova, navodi se u tekstu Koha ditore.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side