23.10.2018 Beograd

Bajer (CDU): Ideja o korekciji granica ili razmena teritorija neprihvatljiva

Bajer (CDU): Ideja o korekciji granica ili razmena teritorija neprihvatljiva Foto: Pixabay
Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer danas je izjavio za prištinske medije da je "zabrinut zbog predloga predsednika (Kosova Hašima) Tačija o teritorijalnim promenama između Kosova i Srbije".

Bajer, član Hrišćanske-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i koordinator transatlantske saradnje u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova, kazao je da je ideja o korekciji granica ili razmeni teritorija "neprihvatljiva i visokorizična".

Portal KosSev (košev.info) prenosi navode portala Priština Insajt (prishtinainsight.com) da je Bajer tokom sastanka sa novinarima u nemačkoj ambasadi u Prištini izjavio da postoji "veliki rizik" pri scenariju moguće korekcije granice između Kosova i Srbije.

"Čuo sam izraze korekcija granice, razmena teritorija… ovo znači podela. To nije dobro, veoma je opasno", rekao je Bajer.

On je rekao da je razgovarao sa kosovskim predsednikom Tačijem, međutim, kako je on naveo, Tači mu je rekao: "Ja sam predsednik i ja odlučujem".

Bajer je kazao da članovi kosovske skupštine trebaju da predstavljaju volju naroda i da kao "izabrani predstavnici moraju da se brinu o svojim građanima".

Nemački poslanik je izjavio da je Tačiju jasno stavio do znanja da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice između Kosova i Srbije i da normalizacija odnosa zahteva održivo rešenje.

On je dodao da će novembar 2018. biti „mesec donošenja odluka“ za dijalog Kosova i Srbije pod posredstvom EU.

Odgovarajući na pitanje o prirodi konačnog sporazuma Kosova i Srbije, Bajer je rekao da se "model dve Nemačke ne treba ignorisati", dodajući da on nije na Kosovu kako bi davao ideje.

Bajer će sutra doputovati u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i potpredsednikom Skupštine Srbije Veroljubom Arsićem.

On je u Prištini izjavio i da na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ; "želi da čuje njegovo mišljenje (o dijalogu)".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side