21.10.2011 Kosovska Mitrovica

Srbi na barikadama, Drevs najavljuje razgovore (BLOG UŽIVO)

Srbi na barikadama, Drevs najavljuje razgovore (BLOG UŽIVO)
Srbi su i dalje na barikadama. Komandant Kfora najavljuje nove razgovore sa predsednicima opština. Tadić traži od Srba da omoguće slobodu kretanja i za Euleks. Kfor utvrđuje položaj kod Jagnjenice.

 

 

22:35 Kfor utvrđuje položaj

Vojnici Kfora dodatno su utvrdili punkt ispred barikade u mestu Jagnjenica na teritoriji opštine Zubin Potok.

Nemački vojnici su razvukli dodatnu bodljikavu žicu oko svog punkta, tako da je ova prepreka dostigla visinu od preko dva metara.

Bodljikava žica je razvučena ispred četiri kamiona koji su bili prepreka konvoju Kfora, koji je zaustavljen u Jagnjenici u četvrtak u zoru, a onda ih je Kfor žicom ogradio pa su sada unutar bezbednosne zone međunarodnih snaga na tom mestu. 

Tokom celog dana čula se teška mehanizacija, koja radi na ravnanju i proširenju terena na ovom punktu, gde su postavljeni šatori u kojima su smešteni vojnici. Građani su večeras, i pored jake kiše, ostali na barikadama u Jagnjenici i obližnjem mestu Zupče.

Oni dežuraju u automobilima, šatorima, kao i na otvorenom prostoru. Vojnici Kfora i dalje se nalaze oko 150 metara udaljeni od barikade koju su Srbi postavili u selu Zupče, na putnom pravcu Kosovska Mitrovica - Ribariće, takođe ka prelazu Brnjak. 

21:35 Euleks sporan za kosovske Srbe

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da za Srbe na severu Kosova nije sporno da se obezbedi slobodno kretanje Kfora, ali da dovode u pitanje kretanje Euleksa, jer, kako je naveo, ta misija nije statusno neutralna.


"Problem je sa Euleksom, jer prevozi svojim helikopterima carinike iz Prištine, tako da nisu statusno neutralni", kazao je Milović agenciji Beta povodom saopštenja predsednika Tadića.

On je dodao da su predstavnici Srba na Kosovu spremni na razgovore o slobodi kretanja sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom, ali uz uslov da ta misija bude statusno neutralna i da ne prevozi prištinske carinike.

19:30 Tadić poziva da se i Euleksu omogući kretanje

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se i Euleksu i Kforu omogući slobodno kretanje na severu Kosova.

Srbija smatra da je potrebno omogućiti nesmetano kretanje Euleksa po putevima na severu Kosova, pod uslovom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija, naveo je Tadić.

"Snabdevanje Kfora i kretanje Kfora je obaveza na osnovu Vojno- tehničkog sporazuma u Kumanovu, koji je naša država prihvatila, kao i Rezolucije 1244 SB UN. Kretanje Euleksa je omogućeno Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio SB UN", izjavio je Tadić, a prenosi pres služba.

On je pozvao Kfor i Euleks da se uzdrže od jednostranih akcija i primene sile na severu Kosova.

"Svaki nasilan korak u pravcu uklanjanja barikada vodi u dalje zaoštravanje krize i udaljava nas od postizanja rešenja na severu KiM. Pozivam građane da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i reakcija na moguće provokacije, koje bi opravdale upotrebu sile protiv njih", naveo je Tadić u saopštenj.

On je podvukao da politički predstavnici Srba sa severa Kosova treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja koja su na dobrobit građana.

19:20 Dačić: Kfor i Euleks ne smeju da primenjuju silu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kfor i Euleks ne treba i ne smeju da primenjuju silu prema Srbima na severu Kosova jer barikade nisu odraz njihovog kriminalnog duha, već način političke borbe.

"Međunarodna zajednica ima obavezu da uvažava princip demokratije i ljudskih prava Srba, jer su isto takve akcije Albanaca tolerisali tokom vladavine Beograda nad Prištinom", rekao je Dačić Radio- televiziji Srbije.

On je poručio Srbima na severu Kosova da se ne sukobljavaju jer to nije "racionalno", navodeći da gubitak jedne barikade ne znači gubitak cele borbe, koja će, kako je istakao, biti duga i mirnim putem.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na dogovor i dijalog do rešenja, a jedino što je nerealno jeste da će Srbi ikada biti deo nezavisne države Kosovo.

"Kfor i Euleks i predstavnici Srba na Kosovu nemaju drugi izbor osim da se dogovore jer su i jedni i drugi žrtve nepromišljene politike Hašima Tačija", ocenio je Dačić.

16:30 Uključenje Tadića u rešavanje krize

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da  je za rešavanje problema barikada, neopohodno da se čelnici opština sa severa Pokrajine sastanu ne samo sa predstavnicima Kfora, već i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.


"Neki od problema koji su se pojavili, zadiru u domen visoke politike i zato je neophodno da predsednici opština sa severa Kosova koordiniraju svoje delovanje sa predsednikom Tadićem", rekao je Ivanović za agenciju Beta i izrazio nadu da će uskoro biti zakazan njihov sastanak.

Ivanović je pozdravio rešenost Srba da ostanu na barikadama dok god je to potrebno, ali je dodao da to nije dugoročno rešenje.

15:40  Srbi spremni na razgovore

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predsednici opština sa severa Kosova spremni za nastavak razgovora o barikadama, ali samo sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom i to posle povlačenja vojske.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da još nisu dobili zvaničan poziv za razgovor od predstavnika Kfora, ali da su on i čelnici opština Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica spremni za razgovor.

Čelnici opština su ponovili da su za mirno rešenje krize koja gotovo tri meseca vlada u ovom delu Kosova.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da su on i njegove kolege prošle nedelje rekli generalu Drevsu da ne postoji nijedan problem koji se ne može resiti dijalogom".

"I tada smo ponudili rešenje koje su donele naše Skupštine ali nam je iz Kfora stigao novi ultimatum za koji mi nismo imali saglasnost", rekao je Milovic i dodao da su predsednici trazili "još malo vremena" za donosenje odluke.

15:06 Kfor ne sme da prevozi carinike

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da dovođenje kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova ne bi smelo da bude posao ni Kfora ni Euleksa.

Ivanović je, nakon što je obišao Srbe na barikadi u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka, izjavio novinarima da barikade nisu cilj već sredstvo da Srbi sa severa dođu do rešenja koje će im pružiti opštu bezbednost.

“Srbi od Kfora očekuju da u skladu sa svojim madatom pruži opštu bezbednost i ne dozovoli dolazak nikakve naoružane grupe na sever,” rekao je on.

Ivanović je dodao da je ovo jedan od najbitnijih zahteva a da je drugi delimično politički i da se odnosi na pitanje prisustva kosovskih carinika na severu Kosova.

11:55 Drevs: I Srbi su koristili suzavac protiv Kfora

Komadant Kfora Erhard Drevs rekao je da su i Srbi koristili suzavac prilikom sukoba sa Kforom u četvrtak i naveo da je to "dokumentovano".

Prilikom posete barikadi kod Zupča, na pitanje zašto su vojnici Kfora koristili suzavac protiv okupljenih građana, Drevs je rekao da su obe strane koristile suzavac i da je to dokumentovano. 

"Mislim da je sprej od bibera bolji od palica i drugog nesmrtonosnog oružja. Ovo je najniže moguće sredstvo u sprečavanju napada". 

Drevs je upozorio da je spreman da primeni svoje "instrumente"ukoliko se ne pronađe mirno rešenje za omogućavanje slobode kretanja. 

"Bilo bi mi draže mirno rešenje, kroz razgovore, dogovor, ali ako to ne mogu da postignem onda sam prepušten sam sebi. Moraću da koristim srestva koja mi stoje na raspolaganju", rekao je Drevs.

Drevs je podvukao da sloboda kretanja mora da važi za sve međunarodne institucije na Kosovu i da ne razume što su lokalne vlasti bile toliko začuđene kada je sloboda kretnja tražena i za Euleks. 

11:45 Kfor uklonio barikadu u blizini Zupča

Kfor je uklonio manju barikadu koja se nalazila ispred mosta koji razdvaja Zupče i susedno Košutovo, rekao je portparol Kfora Uve Novicki.

On je kazao da je Kfor tako omogućio saobraćaj mostom koji ide ka  albanskom mestu Košutovo.

Glavna barikada u Zupču od balvana danas je ojačana tako što je put preprečen i sa tri kamiona.

Jedinice Kfora, koje su pre dva dana stacionirane na 300 metara od barikade, i dalje se tu nalaze.

Vozilo za raščisćavanje prepreka na putu, "jazavac", koje je juče povučeno, ponovo je vraćeno na punkt na kojem se nalazi Kfor. 

11:25 Drevs: Novi sastanak sa predstavnicima opština

Komadant Kfora Erhard Drevs najavio je mogućnost da se u subotu održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine severa Kosova. 

Drevs je obišao svoje jedinice nadomak barikade u Zupču i ocenio da mirno i razumno ponašanje i Srba i jedinica Kfora u opštini Zubin potok predstavlja dobar znak pred buduće razgovore.

On je rekao da se nada mirnom rešenju pitanja blokade puteva, ali je spreman da u suprotnom iskoristi svoja ovlašćenja.

Drevs je istakao da sloboda kretanja mora obuhvatiti i Kfor i Euleks.

Drevsa su do barikade dopratili njegovi vojnici iz konvoja koji je već dva dana stoji 300 metara od barikade u Zupču, što su mnogi pogrešno protumačili kao početak akcije uklanjanja brikade.

10:50 Ristić: Kfor krenuo ka barikadama

Predsednik opštine Zubin Potpork Slaviša Ristić rekao je građanima na  barikadi u selu Jagnjenica da ima pouzdane informacije da su preko albanskog sela Čabra krenula dva borbena vozila Kfora sa vodenim topovima ka Jagnjenici.

Okupljenim Srbima na barikadi je takođe saopšteno da su portugalski i nemački vojnici Kfora krenuli ka barikadi u selu Zupče gde su već uklonili bodljikavu žicu postavljenu ispred barikade koju drže Srbi.

Kako javlja reporter agencije Beta i žitelji Ibarskog Kolašina su se posle 10 sati uputili prema Zupču.

Pored barikada u Ibarskom Kolašini okupljeno je nekoliko stotina Srba, a sa njima su čelnici srpskih opština, sveštenici i monaštvo iz manastira i crkava u tom mestu.

Situacija je za sada mirna ali napeta.

09:00 Oglasila se Međunarodna krizna grupa

Međunarodna krizna grupa (MKG) pozvala je Brisel da ne podržava nasilne akcije na severu Kosova, a Beograd da bude konkretniji po pitanju politike koju zastupa u vezi sa krizom u Pokrajini.

EU je u četvrtak podržala korake Kfora, uz potporu Euleksa, za uspostavljanje slobode kretanja na severu Kosova i pozvala sve strane da ostanu smirene i izbegnu nasilje.

"I dok Brisel poručuje da je cilj operacije da se 'poboljša vladavina prava', iz MKG očekuju od Brisela da se ne upušta u strategiju nasilnog rešavanja problema. Istovremeno, od Beograda se očekuje da jasno kaže šta tačno radi i koju politiku zastupa kada je sever Kosova u pitanju", prenosi Dojče vele.

MKG upozorava da je situacija na severu Kosova "maksimalno napeta" i da bi mogla da eskalira u svakom trenutku.

"Počela je borba živaca i takmičenje u strpljenju. Kfor moze da uklanja barikade, a lokalni Srbi da grade nove. Najbitnije je da ta borba ostane mirna, da ne dođe do tragične eskalacije, do koje bi moglo prilično lako doći", kazao je za Dojče vele Marko Prelec, direktor programa za Balkan u MKG.

Prelec je ocenio da bi bilo bolje da je ta situacija rešena dogovorom, i to ne samo po pitanju barikada i prelaza, već i kada se radi o pitanju uprave na severu Kosova i odnosa severa Kosova sa Prištinom sa jedne i sa Beogradom sa druge strane.

U MKG smatraju da je ova akcija i počela kako bi sa mrtve tačke pokrenula dijalog o tim pitanjima.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, u MKG očekuju da se on nastavi u novembru.

Eventualni novi dogovori, prema mišljenju Preleca, neće imati odjeka na situaciju na terenu, a on predlaže pokretanje novog dijaloga, u kome će pored predstavnika Beograda i Prištine učestvovati i predstavnici severa Kosova, kako bi se rešila praktična pitanja ljudi koji žive na tom područcju.

MKG je okarakterisao kao "tragičnu vest" incident kod Peći u kome je jedan Albanac ubio jednog i ranio dvojicu Srba.

"Kada napetost raste između Srba i međunarodne zajednice, a Kosovo vidi da je međunarodna zajednica stala u odbranu teritorijalnog integriteta Kosova i vidi da se Srbi tome opiru, tada raste i tenzija u enklavama na jugu. Ima puno tačaka gde može doći do krvoprolića", ocenjuje Prelec.

On je zaključio da oni koji su odabrali takvu taktiku, i sa jedne i sa druge strane, imaju veliku odgovornost da ne dode do eskalacije.

06:30 - Mirno na barikadama

Srbi na barikadama u selima Jagnjenica i Zupče u opštini Zubin Potok proveli su noć u automobilima, šatorima i oko vatre upaljene na nekoliko lokacija.Uz Srbe iz Ibarskog Kolašina, noć koja je bila veoma hladna na barikadama su proveli i građani iz tri opštine sa severa Kosova, koji su na im taj način dali podršku.

Sa građanima su tokom noći bili i predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.U Jagnjenici četiri kamiona sa teretom deli vojnike Kfora od Srba. Oni su prepreka konvoju Kfora koji je u četvrtak ujutro pokušao da ovim pravcem stigne ka administrativnom prelazu Brnjak.

Vojnici Kfora i dalje se nalazi oko 150 metara udaljeni od barikada koje su Srbi postavili u selu Zupče i do jutros nisu pokušali uklanjanje te barikade, koja je na putnom pravcu Kosovska Mitrovica - Ribariće, takođe ka prelazu Brnjak.

Kfor je u četvrtak ujutro, pokušao da ukloni barikadu u Jagnjenici, ali u tome nije uspeo usled mirnog protesta građana i u tom pokušaju ispalio je suzavac na građane.

Na prelazu Brnjak francuski pripadnici Kfora preuzeli su barikadu proširivši svoju bezbednosnu zonu, kao i alternativni put koji vodi oko administrativnog prelaza.

autor: ZM/MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side