16.05.2019 | 08:15h ► 14:53h Beograd

Bastać: Referendum do 16. juna, vratićemo sve u prvobitno stanje

Bastać: Referendum do 16. juna, vratićemo sve u prvobitno stanje Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać kazao je danas da će referendum na kojem će se gradjani izjasniti o radovima u centru Beograda biti raspisan danas i održan do 16. juna, dodajući da će sve vratiti u prvobitno stanje kada budu smenili aktuelnu lokalnu vlast.

Bastać je danas novinarima u opozicionoj "Slobodnoj zoni" u Beogradu naveo da veruje da će se gradjani izjasniti protiv radova i obećao u ime svoje Stranke slobode i pravde da će oni "sve vratiti prvobitno stanje kada budu smenili aktuelnu bahatu i korumpiranu gradsku vlast".

"Svi ovi radovi se sprovode bez konsultacije sa gradjanima i strukom", rekao je Bastać i dodao da će svi gradjani Opštine Stari grad moći da se izjasne o radovima u centru grada.

On je rekao da će referendumska pitanja gradjanima biti da li su za to da se gradi žičara na Kalemegdanu, da li su za to da se ukine trolejbuski saobraćaj u centru grada i da li su za to da bez konsultacije sa gradjanima gradska vlast nastavi da raskopava i okupira grad Beograd.

"Sitno politikanstvo je nešto što sprovodi Srpska napredna stranka (SNS) u ovom trenutku", rekao je Bastać na navode šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda da je "referendum Opštine Stari grad sitno politikanstvo" i dodao da se SNS najviše plaši šta će gradjani reći.

On je naveo da SNS na sve moguće načine pokušava da spreči održavanje referenduma.

Bastać je novinarima pokazao crtež projekta rekonstrukcije Trga Republike istaknutog na gradjevinskoj tabli i naveo da se iz priloženog vidi da neće biti saobraćaja na tom trgu.

On je upitao gradsku vlast kako će izgledati saobraćaj u narednom periodu, da li će biti ukinut trolejbuski saobraćaj i kada je početak tih radova i rok da oni budu završeni, kao i koliko će koštati "taj eksperiment zamenika gradonačelnika Gorana Vesića".

"Ovaj projekat nije u saglasju sa onim što priča večiti zamenik Vesić Goran i najnoviji arhitekta Stojčić, od toga da kroz centar prolaze autobusi, do toga da će ići tramvaji, a možda nekome padne na pamet da će ići i zaprežna vozila", rekao je Bastać i dodao da će gradjani morati da plate eksperiment koji sprovodi lokalna vlast.

Ranije danas šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković izjavio je da referendum koji najavljuje Bastać o radovima u centru grada nije u skladu sa zakonom. 

 

Slobodna zona će se širiti kao virus dok ne vratimo slobodu i pravdu

Predsednik Gradske opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je da Slobodna zona formirana kako bi opominja vlast da institucije koje je kidnapovala pripadaju građanima i naveo da će se ona širiti sve dok se konačno ne vrati sloboda i pravda u Srbiji.

"Cilj je stvaranje prostora za normalan dijalog, bez cenzure i agresije koji će opominjati (Gorana) Vesića, prvog preletača Srbije Maju Gojković i prvorođenog predsednika Aleksandra Vučića da institucije koje su kidnapovali pripadaju građanima", rekao je Bastać za novi broj nedeljnika NIN, upitan šta je cilj Slobodne zone organizovane na teritoriji opštine na čijem je čelu.

On je rekao da je zato prva slobodna zona u "srcu trougla koji čine Predsedništvo, Narodna skupština i Skupština grada Beograda".

"Slobodna zona će se poput virusa širiti sve dok konačno ne vratimo slobodu i pravdu u Srbiju", naglasio je Bastać.

On je rekao da opština Stari grad nema nikakvu komunikaciju sa Gradskom upravom grada Beograda navodeći da ga nikad nisu pozvali na sastanak vezan za Statut grada Beograda iako je član te komisije.

"U ovom gradu od kada je njegovo rukovođenje preuzeo Vesić sve se radi u funkciji zaštite i uvećanja krupnog kapitala, uz ignorisanje interesa građana i zanemarivanja mišljenja stručnjaka", ocenio je Bastać.

On je rekao da u takvim okolnostima, "nastaje čitava klasa novih bogataša, ljudi bliskih SNS-u".

"I dok su oni sve bogatiji, mi smo sve siromašniji. Vreme je da promenimo ovu vlast, sistem koji funkcioniše samo za privilegovane i sve svoje kapacitete stavimo u službu poboljšanja životnog standarda građana", rekao je Bastać.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side