Beogradski centar za ljudska prava: Građani koji krše policijski čas biće abolirani
06.04.2020 Beograd

Beogradski centar za ljudska prava: Građani koji krše policijski čas biće abolirani

Beogradski centar za ljudska prava: Građani koji krše policijski čas biće abolirani Foto: freeimages.com
Beogradski centar za ljudska prava ocenio je da će, nakon ukidanja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, građani koji su gonjeni zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja biti abolirani.


"Drugim rečima, prekršajni sudovi neće moći da ih kazne, već će biti prinuđeni da obustave sve nepravosnažne prekršajne postupke", saopštio je Centar, ukazujući na postojanje pravnih prepreka da građani koji prekrše Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja budu pravosnažno kažnjeni u prekršajnom postupku.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije 20. marta 2020. godine, uz supotpis predsednika države, donela Uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine.

Ovom Uredbom je određeno da za vreme vanrednog stanja prestaju da teku rokovi za žalbu na odluke kojima se okončava prekršajni postupak.

Iz navedenog nesporno proizlazi da će rokovi za žalbe protiv prvostepenih odluka o prekršajnom kažnjavanju građana koji prekrše Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja početi da teku tek po donošenju odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Međutim, ukidanjem vanrednog stanja će, po sili Ustava, prestati da važi i Uredba o prekršaju za kršenje Naredbe kojom je ovo ponašanje inkriminisano kao prekršaj.

Zakonom o prekršajima određeno je da se na učinioca prekršaja primenjuje zakon, odnosno propis koji je važio u vreme izvršenja prekršaja, odnosno propis koji je najblaži za učinioca u slučaju da je posle izvršenja prekršaja propis izmenjen jednom ili više puta, naveo je Centar.

Takođe, po oceni Centra, Naredba o ograničenju i zabrani kretanja je neustavna s obzirom da "ne predstavlja valjan osnov" za odstupanje od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, u ovom slučaju – prava na slobodu i bezbednost ličnosti i slobode kretanja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.04.2020, 14:35h Vera

    Dok sve zemlje sveta uvode stroge mere karantina, jer je to jedini način da se zaustavi širenje epidemije, i sto je najvažnije, nikome nije palo na pamet da osudjuje one koji su iste doneli, vi se bavite time šta je ustavno. Najblaže rečeno - DRSKOST. Zar mislite da takva razmišljanja mogu naići na odobravanje. Srećom, ovo je mišljenje najmanje 85% populacije. A Vi možete samo da pišete, to je jedino sto vam je preostalo...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side