26.05.2018 Beograd

Biciklisti blokirali ilegalni motorni saobraćaj na Savskom nasipu

Biciklisti blokirali ilegalni motorni saobraćaj na Savskom nasipu Foto: UG Ulice za bicikliste
Večeras je preko 300 građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, blokiralo motorni saobraćaj na Savskom nasipu na kraju Bloka 45 iz protesta jer vlasti odbijaju da spreče nelegalni saobraćaj nasipom uz reku Savu koji štiti Novi Beograd od poplava.

Udruženje građana "Ulice za bicikliste" je potom saopštilo da je "i pored brojnih incidenata sa vozačima motornih vozila, biciklistička vožnja i blokada uspešno održana, i dogovoreni su novi protesti".

"Biciklisti podsećaju da nadležni odbijaju da obeleže biciklističku stazu na Savskom nasipu iako je ona definisana Generalnim urbanističkim planom kao postojeća biciklistička staza", piše u saopštenju. Udruženje ukazuje da su uprkos tome "Sekretarijata za inspekcijske poslove i nadležna vodoprivredna preduzeća ignorisali brojne prijave za nelegalni saobraćaj na Savskom nasipu".

Foto: UG Ulice za bicikliste

Biciklisti su se popodne, u okviru redovne mesečne 86. Kritične mase, okupili na Trgu Republike i, uz obezbeđenje saobraćajne policije, odvezli se na Savski nasip da bi, kako je bilo najavljeno, "pokazali da je nasip namenjen svim građanima".

Izgradnja u području Savskog nasipa i saobraćaj motornih vozila po nasipu su suprotni nizu zakona, među kojima Zakonu o vodama i Zakonu o planiranju i izgradnji.

Foto: UG Ulice za bicikliste

 

Biciklisti i pešaci su ugroženi saobraćajem motornih vozila po nasipu, a ugrožen je i sam nasip jer nije izgrađen da bi podneo mlotorni saobraćaj kojim se ruši njegova geotehnička stabilnost, piše u saopštenju u kojem je ukazano da zbog nezakonitog motornog saobraćaja po nasipu, dalje od Bloka 45 nije bezbedno ni hodati, trčati, šetati.

Među domaćinima današnje protestne vožnje su bili i "Beogradskakriticnamasa", udruženje "Savski nasip", Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", "99 odsto Beograd", Turistička organizacija "IBikeBelgrade", "Blokovi.com", Sportsko Udruženje "AK Sava" i Nova stranka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side