20.08.2018 | 19:00h ► 22:00h Priština

Bivši tužilac Kosova potvrdio da je njegova ostavka protest i poruka

Bivši tužilac Kosova potvrdio da je njegova ostavka protest i poruka Foto: Facebook Elez Blakaj
Bivši tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Eljez Bljakaj objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu da je njegova ostavka protest i poruka i naveo da je bio izložen pretnjama zbog rada na istrazi o lažnim veteranima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Kako je naveo, poruke koje je dobijao bile su "vodi računa gde si ušao", "vodi računa jer dovodiš pod sumnju vrednosti rata", kao i pitanja "zašto žališ državne pare, da ih ne uzimaju od tebe".

Bljakaj je napisao da nije imao kome da prijavi te pretnje i spomenuo je i predsednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija i Državnog tužioca Aleksandra Ljumezija.

"U toku istrage Ljumezi me hitno zvao u svoju kancelariju i od mene zatražio odgovornost što sam na ispitivanje pozvao Kadri Veseljija (kao svedoka) obrazlažući to time da 'oni imaju imuniteti, ne treba ih zvati', iako je Ustavni sud Kosova jasno rekao da nikada, nikome ni u kakvim okolnostima ili svojstvu nije dat imunitet kada se radi o krivičnim delima", napisao je Bljakaj. 

Po rečima Bljakaja, Ljumezi mu je zapretio da će biti poslat na disciplinsku komisiju ako ne bude ponovo razmotrio optužnicu o slučaju "Pronto" koja je dostavljena sudu i u kojoj su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

"Rekao sam mu da slobodno mene pošalje prvog, jer mi to nije problem", napisao je Bljakaj.

On je dodao da je takvo ponašanje prema njemu imao i šef specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku, kada je zatražio povlačenje ili ponovno razmatranje optužnice u slučaju "Pronto" koja je već bila dostavljena sudu i podigao glas na specijalnog tužioca Drite Hajdari i tužioca Ljulzima Suljejmanija.

"Od tog trenutka sam u potpunosti shvatio ko je naš državni tužilac Aleksander Ljumezi. Posle ovog sastanka sam se vratio u Specijalno tužilaštvo i sa gospodinom Milaku se dogovorio da o toku istrage o veteranima uopšte ne informišemo Ljumezija", objasnio je Bljakaj.

Uprkos tim namerama, Bljakaj navodi da je Ljumezi bio informisan o istrazi i optužnici, a da je Rešat Milaku držao optužnicu koja je bila potpisana sa svim dokazima i spisima da ne bi bila dostavljena sudu.

On je napisao da iako je imao volju da predstavi probleme unutar tužilaštva, to je bilo nemoguće, jer je taj sistem "u rukama određenog broja tužilaca koji ne poznaju procedure i zakon".

Mediji su ranije preneli da je Bljakaj podneo ostavku zbog pretnji.

Kao specijalni tužilac Bljakaj je radio na slučaju manipulacije sa listama veterana OVK, kao i na nekoliko slučajeva koji su bili povezani sa terorizmom.

 

Protest sa zahtevom za ostavku državnog tužioca Ljumezija u sredu u Prištini

Inicijativa "Protestuj" zakazala je za sredu, 22. avgust protest u centru Prištine i marš ka sedištu premijera Kosova, na kojem će tražiti ostavku državnog tužioca Aleksandra Ljumezija i uvođenje vetinga, strože provere kandidata za funkcije u sudskom sistemu Kosova.

Doskorašnji specijalni tužilac Eljez Bljakaj optužio je danas Ljumezija da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova i da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu nameravao da pozove predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Prema rečima Bljakaja, Ljumezi mu je zapretio da će biti poslat na disciplinsku komisiju ako ne bude ponovo razmotrio optužnicu o slučaju "Pronto" koja je dostavljena sudu i u kojoj su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Na Fejsbuku je počeo da kruži poziv za protest, uz tvrdnju da je "tužilaštvo u službi politike".

Šef Specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku ocenio je danas da je optužnica u slučaju 19.000 lažnih veterana bivše OVK nepotpuna i da je to razlog što ona ni posle više od mesec dana od podizanja nije dostavljena sudu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side