12.09.2018 | 11:25h ► 23:58h Beograd

Blic: Tadić pregovara o ulasku u Savez za Srbiju

Blic: Tadić pregovara o ulasku u Savez za Srbiju Foto: Z. Raš
Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pregovara oko priključenja SDS-a Savezu za Srbiju i blizu je odluke o ulasku, ali se još ne zna kada će zvanično biti doneta, piše danas Blic.

 


Pozivajući se na neimenovanog sagovornika list navodi da prepreke za ulazak SDS u Savez nema i da bi priključenje Tadićeve stranke moglo da bude završeno "tokom rane jeseni".

Tadić je pre mesec i po dana rekao da neće ulaziti u blok u kome su Dveri i Demokratska stranka Srbije (DSS).

Lider DSS Miloš Jovanović potvrdio je za Blic da pregovara sa Draganom Đilasom o ulasku u Savez i da ukoliko budu doneli odluku o priključenju to će se dogoditi krajem septembra ili početkom oktobra.

Savez za Srbiju nedavno je formiran u Beogradu potpisivanjem sporazuma, a čine ga Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje tog saveza. 

 

Samofalov: SDS još nije doneo odluku o ulasku u Savez za Srbiju

Član Predsedništva Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je danas da SDS još nije doneo odluku o ulasku u Savez za Srbiju.

"Razmatramo svako rešenje, a odluku ćemo doneti nakon svih završenih razgovora i tada obavestiti javnost o tome", kazao je Samofalov agenciji Beta.

Samofalov je naveo da SDS želi ujedinjenje srodne opozicije, ali da istovremeno ne želi da doprinose dodatnoj fragmentaciji opozicije.

On je rekao da se ta stranka sve vreme zalaže za ujedinjenje srodne opozcije i da godinama razgovara sa svim opozcionim akterima na tu temu, te i da je i dalje pri stavu da je najbolje rešenje ujedinjenje srodne opozicije, što "ne zavisi samo od SDS".

"Smatramo da je takođe štetno da svako pravi svoj blok spram svojih kriterijuma i zato razgovaramo sa svima, tražeći u postojećim okolnostima ako ne najbolje, onda najmanje loše rešenje. Mogla je i SDS da napravi svoj blok, ali to nije rešenje jer bismo imali više blokova na kraju nego stranaka", kazao je Samofalov.

 

Stefanović: Trenutno u toku pregovori sa Tadićem i DSS-om o priključenju Savezu za Srbiju

Predsednik Levice Srbije (LS) i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SZS) je izjavio da su u toku pregovori sa vođom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem o priključenju tom Savezu i da ti "pregovori idu u dobrom smeru".Stefanović je u intervjuu za list Blic rekao da bi to priključenje predstavljalo pojačanje za SZS i da su vrata tog saveza otvorena za sve stranke koje su saglasne sa 30 tačaka zajedničkog programa i koje su "nesumnjivo protiv Srpske napredne stranke".

Stefanović je rekao i da se sa Demokratskom strankom Srbije (DŠ) "ozbiljno razgovara", ali da se čeka da ta stranka donese odluku u svojim organima.

On je najavio i formiranje odbora SZS-a u svim opštinama i gradovima Srbije, kao i da će se koristiti kapaciteti stranaka-članica.

"Sedište će, na primer, biti u prostorijama Demokratske stranke ili Narodne stranke, s tim da će biti jasno naglašeno da je to i sedište saveza. Funkcionisaćemo kao Savez, bez predsednika odbora, ali će na lokalu savezi biti širi, budući da se već javljaju lokalne organizacije, s kojima nemamo dogovor na republičkom nivou", rekao je Stefanović.

autor: SA/AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.09.2018, 20:38h Да здавствует....

    "Tadić pregovara o ulasku u SAVEZ ZA SRBIJU..."... - Ну, вот - очень хорошо:єто будет Союз для Матушку Родину нашую Россию Православную! Да здравствует Двери Росииские! Да здравствует Попович - посоль Московский в Белграде!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side