Bodrožić: Krizni štab postaje centralna cenzorska služba, treba da se zabrinemo
01.04.2020 Beograd

Bodrožić: Krizni štab postaje centralna cenzorska služba, treba da se zabrinemo

Bodrožić: Krizni štab postaje centralna cenzorska služba, treba da se zabrinemo Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da se Zaključkom Vlade o centralzovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

"U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba", izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

"Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama", rekao je predsednik NUNS-a.

On je dodao da prema spornom zaključku, "taj centralni Krizni štab, koji čine uglavnom funkcioneri vladajuće partije, dobija ekskluzivno pravo određivanja istinite, tačne i proverene informacije".

"Dosadašnja iskustva sa naprednjačkim poimanjem informisanja građana i slobode izražavanja jasno nam govore da svi treba da se zabrinemo i da učinimo sve kako bismo naterali vlast da povuče ovakvu odluku", zaključio je Bodrožić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.04.2020, 13:17h Moma

    Бодрожићу,нисам бот,дисциплинован сам старији грађанин Србије и питам те - Дали је корона вирус у Уставу Србије. Не играјте се са грађанима Србије, све што неко уради пљујете по томе. НЕКА СРАМ БУДЕ СВЕ СРПСКЕ ПЉУВАЧЕ!

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side