06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nađeno telo muškarca u Sportskom centru Pinki Nađeno telo muškarca u Sportskom centru Pinki

  Telo muškarca starog između 40 i 50 godina nađeno je danas pored bazena u Sportskom centru Pinki u Zemunu, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

 • Obeleženo sedam decenija od proboja Sremskog fronta Obeleženo sedam decenija od proboja Sremskog fronta

  U okviru spomen-komleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida, danas je obeležena 70. godišnjica od proboja Sremskog fronta, a tom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je da budućnost Srbije uvek treba da bude na strani antifašizma, istine i čovečanstva.

 • Bivšem članu Gradskog veća Pančeva godinu dana zatvora Bivšem članu Gradskog veća Pančeva godinu dana zatvora

  Apelacioni sud u Beogradu osudio je na godinu dana zatvora bivšeg člana Gradskog veća Pančeva za privredu i ekonomski razvoj Milanka Andrejića (52) jer je zloupotrebom službenog položaja pribavio sebi imovinsku korist u iznosu od 3.000 evra, objavljeno je na sajtu tog suda.

 • Vučić otvorio most kod Koceljeve Vučić otvorio most kod Koceljeve

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas novoizgrađeni most kod Koceljeve na državnom putu Šabac-Valjevo, koji se urušio u prošlogodišnjim poplavama.

 • Novi (stari) uslovi za ulazak Srbije u EU i kako ih ko vidi? Novi (stari) uslovi za ulazak Srbije u EU i kako ih ko vidi?

  Evropski i nemački zvaničnici slažu se u izjavama da nema novih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, ali čini se da su razlike, ako i postoje, u tumačenju okvirnih uslova i šta bi oni sve mogli da podrazumevaju uočljivije u izjavama zvaničnika u Beogradu, nego kad je reč o evropskim

 • Dan sećanja na žrtve Jasenovca, konclogora iz NDH Dan sećanja na žrtve Jasenovca, konclogora iz NDH

  "Dan sećanja" na žrtve Jasenovca obeležava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "srpski Aušvic".

 • Sutra promenjivo oblačno Sutra promenjivo oblačno

  U Srbiji će sutra biti promenljivo oblacno sa dužim sunčanim intervalima, samo ujutru na jugozapadu, jugu i jugoistoku oblačno mestimično sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

 • Štrajkačima neće biti smanjene martovske plate Štrajkačima neće biti smanjene martovske plate

  Prosvetnim radnicima koji su u štrajku neće biti smanjene martovske plate, ali će se sa isplatom zarada kasniti, izjavio je danas predsednik Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković.

 • Vučić sutra u Jasenovicu Vučić sutra u Jasenovicu

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 • U Domu starih u Vranićima tri osobe preminule od salmonele U Domu starih u Vranićima tri osobe preminule od salmonele

  U Domu za stara lica u Vranićima, kod Čačka, od izbijanja zaraze salmolenom u toj ustanovi, preminule su tri osobe, izjavio je danas načelnik čačanske Hitne pomoći Slobodan Vidojević.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM