06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zabrinutost zbog optužbi na račun ombudsmana Zabrinutost zbog optužbi na račun ombudsmana

  Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, izrazila je danas zabrinutost zbog optužbi na račun zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića.

 • Lončar: Stanje ranjenog turskog državljanina stabilno Lončar: Stanje ranjenog turskog državljanina stabilno

  Zdravstevno stanje ranjenog turskog državljanina je trenutno stabilno i pratiće se iz časa u čas, a sutra ga očekuje još jedna operacija, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da beogradska policija intezivno traga za počiniocima i da će to biti prioritet za organe gonjenja.

 • Janković traži ocenu ustavnosti Zakona o prekršajima Janković traži ocenu ustavnosti Zakona o prekršajima

  Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je Ustavnom sudu podneo predlog za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o prekršajima, koja predviđa "uskraćivanje mnoštva ljudskih prava", onima koji ne plate prekršajnu kaznu.

 • Srpska lista brani Jablanovića Srpska lista brani Jablanovića

  Srpska lista je ocenila je danas neozbiljnom i "sramnom" izjavu poslanika u Skupštini Kosova Nenada Rašića da bi aktuelni ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović trebalo da podnese ostavku iz moralnih razloga.

 • Milan Marković ambasador u Zagrebu? Milan Marković ambasador u Zagrebu?

  Uskoro će biti gotova popuna diplomatskih predstavništava Srbije. U igri za poziciju ambasadora u Zagrebu je i Zoran Panović, glavni urednik "Danasa", ali se veće šanse daju nekadašnjem članu DS Milanu Markoviću.

 • LDP: Odgovornost bahatih pojedinaca u komunalnoj policiji LDP: Odgovornost bahatih pojedinaca u komunalnoj policiji

  Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je danas da gradska vlast u Beogradu pozove na odgovornost i kazni pripadnike Komunalne policije, koji su, kako je ocenjeno, bahatim ponašanjem narušili poverenje ove službe.

 • Euleks postupao u skladu sa standardima EU Euleks postupao u skladu sa standardima EU

  Šef misije Euleksa na Kosovu Gabrijel Meuči izjavio je da se kosovska policija ponašala u skladu sa evropskim standardima tokom protesta u Prištini, koji su održani u utorak.

 • Sutra oblačno, sa kišom i snegom Sutra oblačno, sa kišom i snegom

  U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, a posle podne i uveče očekuju se susnežica i sneg.

 • Uhapšena osumnjičena za krađu nakita iz zlatare "Majdanpek" Uhapšena osumnjičena za krađu nakita iz zlatare "Majdanpek"

  Policija u Boru uhapsila je M.S. (49), osumnjičenu da je privpravno prisvojila 105 komada nakita iz zlatare "Majdanpek", vrednog oko 3,1 milion dinara.

 • Puši svaki treći student, štetne i elektronske cigarete Puši svaki treći student, štetne i elektronske cigarete

  Crveni krst Jagodine, Dom zdravlja, Savetovalište za borbu protiv pušenja, Zavod za javno zdravlje u Ćupriji, uključili su se danas u obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima u Pomoravlju, a stručnjaci su upozorili da svaki treći student puši.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM