06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RHMZ: Posle podne, uveče i tokom noći obilnije padavine RHMZ: Posle podne, uveče i tokom noći obilnije padavine

  U Srbiji se posle podne, uveče i tokom noći očekuju lokalno obilnije padavine - od 20 do 30 litara za 12 sati, a na podrucju Zapadne Srbije i Srema lokalno i do 40 litara, saopsteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

 • Za godinu prijave nestanak 100 dece Za godinu prijave nestanak 100 dece

  U Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu dece, navode iz nevladine organizacije Astra uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestale dece, 25. maja.Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica Astre Katrina Ivanović, veći je broj prijava nestalih devojčica, a najčeći razlog nestanka je bežanje od kuće.

 • Carina pronašla 100.000 evra u instrument tabli Carina pronašla 100.000 evra u instrument tabli

  Carinici su danas na ulaznoj strani graničnog prelaza Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 92.000 evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

 • Okončana obdukcija devet kosovskih Albanaca Okončana obdukcija devet kosovskih Albanaca

  Obdukcija tela devet kosovskih Albanaca, ubijenih u oruzanom sukobu u Kumanovo 9. i 10. maja, je okoncana, izjavio je danas direktor kosovskog odeljenja za sudsku medicinu Arsim Grđaliu.

 • Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima

  Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je danas spremnost premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za punu saradnju sa Vladom Hrvatske, kao jedan od ključnih preduslova za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje, među kojima su i ona koja se tiču preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba iz Hrvatske.

 • Bramerc sutra i prekosutra u Beogradu Bramerc sutra i prekosutra u Beogradu

  Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boraviće sutra i prekosutra u Beogradu, u okviru priprema za izveštaj koji tužilac na svake dve godine podnosi Savetu bezbednosti UN.

 • Skupština sutra o privatizaciji Skupština sutra o privatizaciji

  Skupština Srbije započeće sutra novu sednicu na kojoj će, kao prvu tačku, razmatrati izmene Zakona o privatizaciji.

 • Pet kladionica zatvoreno, oduzet novac Pet kladionica zatvoreno, oduzet novac

  Tokom kontrole sportskih kladionica na području opštine Doljevac policija je privremeno zatvorila pet kladionica, jer nisu imale dozvolu za rad, sredstva za klađenje i novac, saopšteno je danas iz Policijske uprave u Nišu.

 • Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu

  Gradski menadžer Beograda Goran Vesić položio je danas, povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, venac na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku u glavnom gradu Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM