06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šestoro mladih sletelo u Dunav, policija izvukla tri beživotna tela Šestoro mladih sletelo u Dunav, policija izvukla tri beživotna tela

  Automobil marke BMW sleteo je noćas oko 3.40 časova u Dunav, kod restorana "Carska ohota" kod Ande Huje. Tri osobe su uspele da se spasu iz potopljenog vozila, dok su tri izgubile život.

 • Čović: Marko Ivković je ubijen sa leđa Čović: Marko Ivković je ubijen sa leđa

  Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je demantovao izveštaj turske policije da je navijač crveno-belih poginuo u međusobnom sukobu pristalica beogradskog kluba u Istanbulu i ocenio da je to "spinovanje" turskih medija.

 • Dačić: Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji Dačić: Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije uticala na uslove po kojima će Vojislav Šešelj biti pušten iz pritvora Haškog tribunala i da Hrvatska po tom pitanju ne može da deli lekciji Srbiji.

 • Srbija u centru ozbiljnih klimatskih promena Srbija u centru ozbiljnih klimatskih promena

  Poslednji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene potvrđuje da je za promenu klime odgovoran čovek, a najveći uticaj klimatskih promena osetiće stanovnici jugoistočne Evrope, pa i Srbija koja značajno zaostaje za Evropom kada je reč o zakonskoj regulativi o tom pitanju.

 • Beko pušten na kućno lečenje Beko pušten na kućno lečenje

  Biznismen Milan Beko pušten je danas na kućno lečenje i kako je Tanjugu rekao zamenik direktora Urgentnog centra Dragan Jovanović, on je u dobrom stanju.

 • Turska policija: Mladić ubijen u međusobnom obračunu navijača Zvezde Turska policija: Mladić ubijen u međusobnom obračunu navijača Zvezde

  U izveštaju turske policije navodi se da je navijač Crvene zvezde ubijen nožem u međusobonom sukobu navijača crveno-belih, dok ih je policija udaljavala od mesta odigravanja utakmice.

 • Radnik poginuo u "Kolubari" Radnik poginuo u "Kolubari"

  Jedan radnik je poginuo kada je pao kran u Rudarskom basenu 'Kolubara', a od dvojice koji su prevezeni u Urgentni centar jedan je pušten kući, a drugi se nalazi u operacionoj sali.

 • Artman: Presuda Šešelju već napisana Artman: Presuda Šešelju već napisana

  Puštanje Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko Delo Florans Artman, bivša portparolka haškog tužilaštva.

 • DSS: Kirbi nedostojan funkcije DSS: Kirbi nedostojan funkcije

  Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da je američki ambasador Majkl Kirbi napravio novi diplomatski gaf i 'ispoljio neznanje', izjavom da je ponuda američke kompanije 'Esmark' najbolja na tenderu za preuzimanje smederevske Železare.

 • Pronađena nestala devojčica u Subotici Pronađena nestala devojčica u Subotici

  Policija je pronašla petnaestogodišnju devojčicu u Subotici, čiji je nestanak prijavljen sinoć u 22 časa, saopštio je Biro za saradnju sa medijaima MUP-a Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM