06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dežurstava u Đunisu, poplavljeno više od 400 hektara zemlje Dežurstava u Đunisu, poplavljeno više od 400 hektara zemlje

  Zbog izlivanja Južne i Zapadne Morave na području kruševčke opštine poplavljeno je više od 400 hektara poljoprvirednog zemljišta, a i danas je najkritičnije u selu Ðunis gde neprestalno dežuruju nadležne službe.

 • Šumadija sajam u štrajku, najavljena tužba protiv Nikolića Šumadija sajam u štrajku, najavljena tužba protiv Nikolića

  Zaposleni na Šumadija sajmu u Kragujevcu od danas su u generalnom štrajku tražeći isplatu šest plata, overu zdravstvenih knjižica i rešavanje statusa firme, a iz samostalnog sindikata najavljuju tužbu protiv gradonačelnika Radomira Nikolića.

 • Italija prvi ekonomski partner, najveća podrška Srbije ka EU Italija prvi ekonomski partner, najveća podrška Srbije ka EU

  Ministar spoljnih poslova Italije Paolo Ðentiloni izjavio je danas da je italija je potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

 • Skrinig uspešno završen, otvaranje poglavlja do kraja godine Skrinig uspešno završen, otvaranje poglavlja do kraja godine

  Srbija je uspešno završila proces skriniga i spremna je za otvaranje prvih poglavlja, što se očekuje do kraja godine, rečeno je danas na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija - skrining i posle skrininga", na kojoj je istaknuta i puna posvećenost vlade evropskom putu, ali i podrška Evropske unije Srbiji.

 • Marić: Preventiva i procena rizika su prioritet (VIDEO) Marić: Preventiva i procena rizika su prioritet (VIDEO)

  Maj prošle godine izbacio je na površinu sve što je dobro i sve što nije dobro u sistemu zaštite u vanrednim situacijama, kazao je danas načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP Srbije na javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama.

 • SUD: Neustavna Uredba o administrativnim prelazima ka KIM SUD: Neustavna Uredba o administrativnim prelazima ka KIM

  Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, objavljeno je na sajtu tog suda.

 • Šešelj: U sredu očekujem da mi dostave dopis iz Haga Šešelj: U sredu očekujem da mi dostave dopis iz Haga

  Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas u Boru da očekuje da mu u sredu zvanično bude dostavljena odluka o povratku u Haški tribunal i ponovio da neće da beži, niti da se dobrovoljno preda.

 • Portal Bebac traži ostavku Lončara zbog vakcina Portal Bebac traži ostavku Lončara zbog vakcina

  Roditeljski portal Bebac (www.bebac.com) zatražio je danas ostavku ministra zdravlja Srbije, Zlatibora Lončara ukoliko nije sposoban da obezbedi besplatne petovalentne vakcine za svu decu u Srbiji.

 • ZZŠ traži vanredne izbore u Kragujevcu ZZŠ traži vanredne izbore u Kragujevcu

  Inicijativni odbor Zajedno za Šumadiju zatražio je danas raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu grada jer, kako je saopšteno, aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić nije kompetentan za obavljanje te funkcije, a nova vlast je na nezakonit način preuzela upravljanje gradom.

 • Sutra obeležavanje 16 godina od rušenja Varadinskog mosta Sutra obeležavanje 16 godina od rušenja Varadinskog mosta

  Akcijom "Opet most", koju organizuju list "Dnevnik" i "Led Art", sutra će biti obeleženo 16 godina od kad je u NATO bombardovanju srušen Varadinski most u Novom Sadu.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM