06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Gori krov u zatvorskoj fabrici dušeka u Nišu Gori krov u zatvorskoj fabrici dušeka u Nišu

  Vatrogasno-spasilačka brigada MUP-a u Nišu i zatvorska vatrogasna služba još gase požar koji je jutros izbio u magacinu pogona za proizvodnju dušeka u krugu niškog Kazneno-popravnog zavoda.

 • Vasin: Nova vlada Vojvodine neuspehe ne sme pripisivati prethodnicima Vasin: Nova vlada Vojvodine neuspehe ne sme pripisivati prethodnicima

  Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) i bivši potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin izjavio je danas da nova vladajuća struktura u pokrajini ne sme alibi za svoje eventualne neuspehe tražiti u "teškom nasleđenom stanju" jer je prethodna vlast, kako je naveo, ostavila "sređenu situaciju".

 • Vučić: Nikome neću dozvoliti da gazi Srbiju Vučić: Nikome neću dozvoliti da gazi Srbiju

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da želi najbolje moguće odnose sa Bosnom, ali da nikome neće dozvoliti da gazi Srbiju.

 • Nariškin: Rusija ceni što Srbija nije uvela sankcije Moskvi Nariškin: Rusija ceni što Srbija nije uvela sankcije Moskvi

  Predsednik ruske Državne Dume Sergej Nariškin razgovarao je danas u Moskvi sa predsednicom skupštine Srbije Majom Gojković i tom prilikom poručio da Moskva ceni činjenicu da se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

 • Veljović: Žandarmerija "dozvolila" napad na ambasadu Veljović: Žandarmerija "dozvolila" napad na ambasadu

  Bivši direktor policije Milorad Veljović je tokom svedočenja u Višem tužilaštvu u Beogradu izjavio da su za paljenje Ambasade SAD i napad na nekoliko drugih diplomatskih predstavništava, nakon mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. u Beogradu, odgovorne tadašnje starešine Žandarmerije jer nisu odgovarali na pozive, piše Kurir.

 • EU odložila otvaranje poglavlja sa Srbijom EU odložila otvaranje poglavlja sa Srbijom

  Evropska unija otvorila je novo poglavlje u pregovorima o članstvu s Ankarom, a otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom je odloženo pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na današnjem sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan, rekli su novinarima izvori u Savetu ministara EU.

 • Danas sunčano, do 33 stepena Danas sunčano, do 33 stepena

  U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme s temperaturom od najviše 33 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Radnik Fabrike hartije Beograd nađen mrtav Radnik Fabrike hartije Beograd nađen mrtav

  Jedan 49-godičnji radnik Fabrike hartije Beograd na Adi Huji, nađen je mrtav, kazala je jutros agenciji Beta portparolka beogradske Hitne pomoći Nada Macura.

 • Dačić: Sramna izjava Durakovića, Srbiju niko ne može da ponižava Dačić: Sramna izjava Durakovića, Srbiju niko ne može da ponižava

  Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je kao sramnu izjavu načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, navodeći da Srbiji niko ne može da deli lekcije i da je ponižava.

 • Đurić: Vučić da prekine komunikaciju s bošnjačkim političarima Đurić: Vučić da prekine komunikaciju s bošnjačkim političarima

  Potpredsednik SNS Marko Đurić zatražio je danas od predsednika te stranke i mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića da odmah prekine svaku komunikaciju sa bošnjačkim političarima koji ne žele mir i saradnju sa Srbijom, jer za njih, kako je naveo, dijalog nije ništa drugo nego nastavak rata drugim sredstvima.

 • Novi Sad: Drugi protest apotekara zbog finansijskih problema Novi Sad: Drugi protest apotekara zbog finansijskih problema

  Predstavnici Apoteke Novi Sad protestovali su danas u centru grada zbog teškog položaja zaposlenih i finansijskih problema koji dovode u pitanje budućnost te zdravstvene ustanove čiji je osnivač grad.

 • Kostić: Politika je pojela život u Srbiji Kostić: Politika je pojela život u Srbiji

  Politika je pojela život u Srbiji, kaže u razgovoru za Tanjug predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, koji primećuje da smo postali društvo latentnog neprijateljstva, a da je diskurs političkog govora takav da dijalog i polemika podrazumevaju da se protivnik mora "zgaziti".

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM