06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Željko Sertić kandidat za ministra privrede Željko Sertić kandidat za ministra privrede

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić dostavio je danas Skupštini Srbije predlog kandidature Željka Sertića za novog ministra privrede.

 • Megatrend pod lupom Komisije za akreditaciju Megatrend pod lupom Komisije za akreditaciju

  Komisija za akreditaciju (KAPK) utvrdila je da je nivo naučnoistraživačkog rada na Megatrend univerzitetu nezadovoljavajući.

 • Panović: Država oštri strogoću na Danasu Panović: Država oštri strogoću na Danasu

  Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović izjavio je danas da kaznom od pet miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom, država 'oštri strogoću' na tom listu.

 • Raspisana poternica za Markom Milićevim Raspisana poternica za Markom Milićevim

  Za Markom Milićevim, osumnjičenim da je vozio "mini moris" koji je usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, raspisana je crvena Interpolova poternica, javila je Radio-televizija Srbije.

 • Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode

  Do završetka procesa koji počinje 26. avgusta lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, optužen za ratne zločine, neće moći da se brani sa slobode, uprkos tome što je Vlada Srbije dala garancije da će se on odazvati na suđenje, piše "Politika".

 • Upucan muškarac u centru Bačke Palanke Upucan muškarac u centru Bačke Palanke

  P.R. (49) upucan je večeras u centru Bačke Palanke. Prema prvim rezultatima istrage, na njega je pucao Z. M. (55), koji je penzionisano vojno lice.

 • Vučić: Vreme da napravimo zemlju za koju vredi živeti Vučić: Vreme da napravimo zemlju za koju vredi živeti

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Tekeriša, sa svečanosti u čast 100. godišnjice Cerske bitke, da je vreme da od zemlje za koju je vredelo umreti napravimo zemlju za koju vredi živeti.

 • Pajtićevih "10 teza o Srbiji" Pajtićevih "10 teza o Srbiji"

  Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić smatra da ništa tako dobro ne opisuje državu i vlast u Srbiji kao putovanje autobusom članova Vlade do Niša i nazad i da je taj 28. jul "bio naša slika i prilika".

 • Pronađena mrtva žena u garaži Pronađena mrtva žena u garaži

  Mrtva žena pronađena je jutros u garaži privatne kuće u Bulevaru oslobođenja 110.

 • Mogu li penzije selektivno da budu smanjene? Mogu li penzije selektivno da budu smanjene?

  U očekivanju odluke vlade o smanjenju plata i penzija, u oviru fiskalne konsolidacije, u javnosti se pominju tri moguća scenarija za smanjenje, a najnovija, nezvanična, informacija je da penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM