06.06.2013 Beograd

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Bogati kupuju izlaz iz zatvora
Puštanje iz pritvora uz polaganje određenog jemstva poslednjih nekoliko godina, česta je praksa u domaćem pravosuđu. A koliko je teško krivično delo koje se nekome stavlja na teret, toliko je visoko i jemstvo koje se nudi kako bi se okrivljeni branio sa slobode. Osim u novcu, ono može biti i u nekretninama, nakitu, hartijama od vrednosti.

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Srpski turisti u Tunisu da slede uputstva Vlade te zemlje Srpski turisti u Tunisu da slede uputstva Vlade te zemlje

  U Tunisu je danas proglašeno vanredno stanje, kao rezultat ranijeg terorističkog napada koji se desio 26. juna ove godine u području grada Susa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i upozorilo turiste iz Srbije da izbegavaju putovanja u planinske i pustinjske oblasti kao i da slede uputstva Vlade Tunisa.

 • Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro

  Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorili su pitanje Sutorine i sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dve države, izjavio je danas crnogorski predsednik Filip Vujanović.

 • Na prelazu Jabuka čeka se 40 minuta, u Slijepač mostu odron Na prelazu Jabuka čeka se 40 minuta, u Slijepač mostu odron

  Na graničnom prelazu Jabuka putnička vozila zadržavaju se oko 40 minuta, a na ostalim graničnim prelazima nema dužeg stajanja, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMS S).

 • Tadić: Vlada uspešnija jedino u marketingu Tadić: Vlada uspešnija jedino u marketingu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel u Beograd će doneti kristalizaciju novih stavova Berlina koji bi trebalo da artikulišu nemačke, ali i interese EU i SAD prema prostoru Zapadnog Balkana, izjavio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za "Danas".

 • Za vojne i civilne invalide besplatan tehnički pregled Za vojne i civilne invalide besplatan tehnički pregled

  Auto moto savez Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, započeo je akciju tokom koje će ratni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata imati pravo da obave besplatan tehnički pregled vozila.

 • Putnik poginuo u saobraćajnoj nesreći Putnik poginuo u saobraćajnoj nesreći

  U selu Buci, kod Kruševca, jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila rano jutros, saopstila je kruševačka Policijska uprava

 • Dodik: Nikad bolji odnosi i saradnja Srbije i RS Dodik: Nikad bolji odnosi i saradnja Srbije i RS

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska i Srbija nikada u istoriji nisu imali bolje odnose i saradnju, poručujući da je to je ono što je potrebno i da Srbi neće sukobe.

 • DS od gradonačelnika tražio da stavi van snage porez na imovinu DS od gradonačelnika tražio da stavi van snage porez na imovinu

  Predstavnici Demokratske stranke (DS) ostavili su danas gradonačelniku Beograda u pisarnici Skupštine grada predloge na koji način da se stave van snage ovogodišnja rešenja o porezu na imovinu i time pomognu građanima kojima je taj porez mnogostruko povećan.

 • Potraga za nestalim penzionerom iz Samaila kod Kraljeva Potraga za nestalim penzionerom iz Samaila kod Kraljeva

  Potraga za penzionerom Miroslavom Dragutinovićem (63) iz sela Samaila kod Kraljeva, koji je prošle srede ;iz svog dvorišta izašao u opancima i plavoj majici, traje još uvek, potvrdila je danas agenciji Beta njegova kći Zorica Jokić.

 • Danas parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja Danas parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja

  Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od predsednika vlade Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending